Wang Qishan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Wang Qishan

Wang Qishan (kinesisk: 王岐山, pinyin: Wáng Qíshān, født i juli 1948 i Qingdao i provinsen Shandong i Kina) er en kinesisk kommunistisk politiker. Han ble medlem i partiets politbyrå i 2007 og ble i 2008 en av landets visestatsministre. Siden 2012 har han vært medlem i det kinesiske kommunistpartis politbyrås stående komite. Han er en av de såkalte prinsene og betraktes som medlem av «Shanghaiklikken».

Wang er født i Shandong men regner seg som å nedstamme fra fylket Tianzhen i provinsen Shanxi.

Wang ble medlem av kommunistpartiet i 1983 og har utdannelse i økonomi fra det kinesiske Nordvestuniversitet. Han har hatt administrative og politiske toppjobber blant annet i Hainan, Guangdong og Beijing. I 2003 ble han utnevnt til vise- og tillike stedfortredende borgermester i Beijing etter Meng Xuenong, som måtte fratre på grunn av sin håndtering av SARS-epidemien. Wang ble formelt gjort til borgermester i februar 2004. Han fratrådte i 2007.

I september 2008 ble Wang satt til å lede statsrådets «anti-monopolkommisjon».[1]

Han er svigersønn til avdøde medlem av politbyråets stående komite Yao Yilin, en kommunistisk politiker som gjorde seg kjent for sine konservative standpunkter og ble forfulgt under kulturrevolusjonen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Artikkel fra Caijing (på kinesisk), 2008-09-14.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]