Verhalsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fylkesvei 913 ved Oppsåta i Bø, juli 2007. Området midt i bildet tilhører matrikkelgården Verhalsen

Verhalsen er ei grend og en matrikkelgård i kommune i Nordland. Stedet ligger på Langøya, innerst i Jørnfjorden. Verhalsen tilhørte opprinnelig Øksnes Vestbygd og var den sørligste gården i Øksnes, men ble sammen med nabogården Jørland overført fra Øksnes til Bø så tidlig som i 1866.

Navnet Verhalsen forklares vanligvis som «et sted der været tar hardt». Det er også mulig at førsteleddet kan komme fra det samiske ordet vierra, som betyr langstrakt ås eller rygg. I skriftlige kilder i 1723 nevnes at Verhalsen hadde ligget øde i lang tid, og fortsatt lå øde, men det er likevel trolig at gården på den tida var bebodd av samer. Det var samisk bosetning på Verhalsen fram til 1848, da norske brukere overtok.

Verhalsen lå vanskelig til for vinterfiske, innerst i en fjord som kunne fryse til om vinteren. I likhet med folk fra Jørland rodde folkene på Verhalsen derfor helst fiske fra fiskevær på yttersida av Bø: Nykvåg, Hovden og Åsan.

Befolkningen på Jørland og Verhalsen sognet til kirke i Øksnes, men hadde lang kirkevei, særlig etter at korshuset i FinnvåganNærøya ble nedlagt på 1700-tallet og Øksnes-kirkaSkogsøya ble sognets gudshus. Kirka i Bø lå mye nærmere. Visstnok etter ei nestenulykke under ei dåpsferd til Skogsøya i 1860 tok Karen Olsdatter, «ho Karen på Jørland», initiativ til å få endret kommunegrensa slik at folkene på de to gårdene heller kunne bruke Bø-kirka.

Fylkesvei 913 (Guvågveien) passerer Verhalsen.

Jørland har gårdsnummer 6 i Bø kommune.

Kilder[rediger | rediger kilde]