Ventil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Sluseventil

En ventil Er et begrep som omfatter et stor variasjon av kontrollorganer, som har funksjon å sørge for å åpne, stenge, retningsbestemte, nivåregulere, mengdebestemme og trykkregulere en strøm av gass eller væske i en prosess eller et ledningssystem. Uttrykket brukes i tilknytning til motorer, bil- og sykkel-dekk, drivstoffsystemer, ventilasjonsanlegg, prosessanlegg, sanitæranlegg, kraftverk varmeanlegg, vannverkanlegg, varmepumper, kjøleanlegg, varmtvannsberedere osv.

En ventil kan være regulert manuelt, med forhåndsinnstilt verdi, eller av en aktuator (mekanisk, pneumatisk, eller termoelektrisk motor) som kontrolleres av for eksempel en elektronisk styreenhet.

I mange sammenhenger brukes også ordet kran (vannkran, gasskran, stoppekran) om manuelt betjente ventiler på spesielle steder i systemene. Kjøkkenkranen er dermed også en ventil. Den kanskje viktigste ventilen vi til daglig har befatning med er sikkerhetsventilen på varmtvannsberederen. Denne redder liv og verdier om det skulle oppstå en svikt og berederen koker ved en feil og dermed fare for eksplosjon.

På samme måte som at verden ville stoppe uten pumper, så vil den også stoppe uten ventiler.

Sykkelventil
Symbol for ventil

Se også[rediger | rediger kilde]