Tilbakeslagsventil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En tilbakeslagsventil er en mekanisk innretning som sørger for at gass eller væske kan strømme i en retning, men ikke den andre. Et eksempel de fleste trolig kjenner er luftventiler til sykkeldekk og baller som skal gjøre det mulig å pumpe luft inn uten at den strømmer ut igjen gjennom samme åpningen.

Det finnes også biologiske tilbakeslagsventiler, slik som hjerteklaffene og en serie med klaffer i venene i leggene hos menneske som skal hindre at blod flyter tilbake nedover mellom hjerteslagene og samler seg i beina (åreknuter).

Virkemåte[rediger | rediger kilde]

Klaffeventil sett ovenfra inne i røret

Det finnes en rekke mekaniske utgaver av slike ventiler, prinsippet for alle er at det er trykket fra gassen eller væsken selv som i hovedsak åpner og lukker ventilen, selv om mange av dem også har mekaniske innretninger, gjerne en fjær for å sikre at ventilen lukker. Tilbakeslagsventiler blir gjerne montert vertikalt, slik at pluggen som skal stenge av mot tilbakeslag også trekkes ned av tyngdekraften.

  • Membranventil. En av de aller enkleste formene for tilbakeslagsventil består en av en gummimembran liggende over et hull. Trykk nedenfra hullet vil få membranen til å løfte seg slik at gass eller væske kan strømme ut fra under membranen. Trykk ovenfra vil derimot klemme membranen ned mot hullet og forsegle det. I en peispuster brukes en lærlapp innenfor luftinntaket.
  • Klaffventil. En variant av membranventilen består av en plate i et hardt materiale (gjerne metall, hardplast eller herdet gummi) som er hengslet på den ene siden slik at hele platen vipper opp eller klapper igjen avhengig av om trykket kommer nedenfra eller ovenfra. Når ventilen er lukket vil platen ligge på tvers av strømmen og blokkere den. Slike klaffventiler finnes i mange størelser, men de største tilbakeslagsventilene er gjerne laget med denne konstruksjonen. En slik mekanisme er vanlig i vannklosetter, der de lukker røret mellom cisternen og klosettskålen. Når man trekker i snora vil klaffen bli løftet opp og toalettet bli skylt, ellers vil trykket fra vannet i sisternen holde klaffen på plass og forsegle utløpet.[1] Klaffventiler vil ofte ha en fjær som holder ventilen lukket når det ikke er noe trykk som holder den åpen.
  • Kuleventil. Kuleventilen består av en enkel kule som ligger i en traktformet del av røret. Tuten på trakten peker mot flytretningen. Selve kulen er dimensjonert slik at den vil blokkere tuten hvis den presses helt ned i trakten. Press ovenfra (mot flytretningen) vil presse kulen ned i trakten og derved blokkere ventilen, mens trykk nedenfra vil åpne den igjen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Toiletflapper.com Arkivert 6. januar 2012 hos Wayback Machine., en nettside dedikert til klaffventilen i toalettcisterner

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]