Umberto Boccioni

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Selvportrett

Umberto Boccioni (født 19. oktober 1882 i Reggio Calabria, død 16. august 1916 i Verona) var en italiensk maler og skulptør.

Liv og verk[rediger | rediger kilde]

Boccioni begynte å studere kunst ved akademiet di Belle Arti i Roma i 1901, var lærling hos Giacomo Balla sammen med vennen Gino Severini i 1906 og studerte impresjonisme og post-impresjonisme i Paris på slutten av 1906 og starten av 1907. I tillegg til dette tok han også et kort kurs i tegning ved die Belle Arti i Venezia. Da han flyttet til Milano i 1907 ble han kjent med andre futurister, også stilens grunnlegger Filippo Tommaso Marinetti. Senere ble han hovedteoretikeren bak den Futuristiske kunstbevegelsen. Under 1. verdenskrig ble han vervet i hæren, og under en øvelse den 16. august 1916 ble han slengt av hesten ved et uhell og trampet på. Han døde samme dag, 33 år gammel.

Boccioni var en av de mest fremtredende stiftere og undertegnere av Futuristiske Maleres Manifest i 1910 og utgav dessuten Futuristisk Manifest for Skulptur i 1912. Etter en futuristisk maleriutstilling i Paris i 1911 begynte han å lage skulpturer og viste disse på utstillingen i Paris i 1913.

«Forme uniche della continuità nello spazio»[rediger | rediger kilde]

«Forme uniche della continuità nello spazio», bronse, 1913, Museum of Modern Art, New York City.

Skulpturen «Forme uniche della continuità nello spazio» («Unike former av kontinuitet i rom») viser hvordan Boccioni med dynamiske former fikk skulpturen til å uttrykke bevegelse. Formene og flatene i skulpturen antyder bevegelse, uro og fart. På lik linje med andre futurister var også Boccioni sterkt påvirket av kubismen, men i malerier og skulpturene hadde han en futuristisk måte å uttrykke dynamikken og bevegelsen til mennesker og dyreskikkelser.

Denne skulpturen er gjengitt på den italienske 20-cent-euroen; motivet ble, som for de fleste myntene, valgt ut ved at forskjellige design ble presentert i et TV-program, hvorpå seerne kunne stemme på sine favoritter via telefon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Umberto Boccioni – bilder, video eller lyd
kunstDenne kunst-, person- og Italiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.