Drone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra UAV)
Gå til: navigasjon, søk
Se også Drone (insekt).
Den amerikanske dronen RQ-1 Predator i flukt

En drone er et samlebegrep for fjernstyrte, ubemannede fartøyer. Det finnes både militære og sivile droner. Militære droner brukes til å samle etterretning av militær relevans og å bære og avfyre våpen, uten å risikere livet til egne soldater. Sivile droner brukes til mange ulike formål, som for eksempel hobbyfotografering og kommersielle videoproduksjoner.

Skillet mellom sivile og militære droner er uklart. Militære bedrifter er i dag ledende i utviklingen av droneteknologi, men leverer i tillegg til det miitære markedet også til det sivile. Flere sivile bedrifter leverer også droner og droneteknologi til det militære markedet.

Stortingsproposisjon 45 varslet at det skal innføres ubemannede luftfartøyer i det norske forsvaret innen 2008.

Historie[rediger | rediger kilde]

Droner ble først brukt under første verdenskrig, og fram til andre verdenskrig ble de brukt til å trene skyttere på luftvernartilleri. Disse var i bunn og grunn bare store modellfly. Etter hvert som det har blitt mulig å krympe elektronikk, samtidig som toleransen for egne tap har blitt lavere i vestlige samfunn, har ubemannede luftfartøyer blitt vanligere i militær sammenheng. Tradisjonelt har de blitt brukt som sensorplattformer og mål, men i dag kan droner også være bevæpnet: RQ-1 Predator har avfyrt AGM-114 Hellfire i strid i Jemen.

Israel og Israel Aircraft Industries har vært forgjengere innenfor moderne droner, med systemer i tjeneste så tidlig som 1982. USA har tatt opp arven, blant annet ved å kjøpe IAI Pioneer, og senere utvikle sine egne systemer.

Veksten i den militære bruken av droner kan illustreres med krigen i Irak: I 2002 brukte amerikanske styrker rundt 200 droner, et tall som har vokst til rundt 3 200 i 2007.[1]

Klassifisering[rediger | rediger kilde]

  • LALE – Low Altitude Long Endurance
  • MALE – Medium Altitude Long Endurance
  • HALE – High Altitude Long Endurance
  • Taktisk

Droner i tjeneste[rediger | rediger kilde]

Amerikanske modeller:

Britiske modeller:

Franske modeller:

Kinesiske modeller:

Sørafrikanske modeller:

Israelske modeller:

Pakistanske modeller:

Indiske modeller:

Jordanske modeller:

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wired: Red Tape Grounds Iraq's Robo-Planes (lest 21. oktober 2007)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: UAV – bilder, video eller lyd