Tulln an der Donau

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tulln an der Donau
Hauptplatz

Våpen

LandØsterrikes flagg Østerrike
Postnummer3430
Retningsnummer02272
Areal72,22 km²[1]
Befolkning16 197[2] (2018)
Bef.tetthet224,27 innb./km²
Høyde o.h.180 meter
Nettsidewww.tulln.at/
Kart
Tulln an der Donau
48°20′00″N 16°03′00″Ø

Tulln an der Donau er en by i delstaten Niederösterreich i det nordøste Østerrike. Byen har 13 591 innbyggere (2001)

Historie[rediger | rediger kilde]

Tulln er en av Østerrikes eldste byer og stammer fra tiden før Romerriket. Navnet Tulln er sannsynligvis en navn som stammer fra Kelterne og byen vokste i betydning under romerne da de anla befestningen Comagena (Comagenis) i området. Mot slutten av det romerske styret skal den hellige Severinus av Noricum ha besøkt byen of reddet den fra barbarene.

Byen er første gang nevnt i dokumenter helt tilbake fra 859, og da benevnt Tullina. Den ble viktig som residensby for Huset Babenberg, men sank i betydning etter hvert som Wien økte. 6. september 1683 møttes den polske hæren her med de keiserlige østerrikske styrkene samt styrker fra Sachsen, Bayern, Baden, Franken og Schwaben i slaget ved Wien.

1900-tallet opplevde byen ny vekst og i 1986 forsøkte Tulln og ble administrasjonsby for Niederösterreich, men tapte dragkampen for Sankt Pölten.

Dagens Tulln[rediger | rediger kilde]

Tulln har en viktig sukkerfabrikk, Agrana Austria og er en sentral messeby. Videre er byen sete for en rekke statlige institusjoner, som brannvesen og sivil beredskap og den statlige flyskolen.

Politisk er byen dominert av Österreichische Volkspartei som har 22 mandater av bystyrets 37. Byen har nylig gjennomført en omfattende endring for trafikkavvikling. Byen har to store broer over Donau hvor jernbanelinjen Kaiser-Franz-Josephs-Bahn krysser Donau og fortsetter via Krems til Gmünd. Wien-avisen Der Standard blir produsert i Tulln.

Kultur i Tulln[rediger | rediger kilde]

I 1990 åpnet Egon-Schiele-Museum dedisert til maleren Egon Schiele.

Kjente personer fra Tulln[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]