The Seventh Key

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Seventh Key
Generell informasjon
TypeMiniserie
SjangerSkolefjernsyn
Prod.landNorge
Sesonger1
Episoder5
Lengde20 min.
(1. episode)
17 min.
(2. episode)
18 min.
(3. episode)
19 min.
(4. episode)
17 min.
(5. episode)
Aldersgrense(Norge)
Foran kamera
HovedrolleDiana Chappell
Geoffrey Hinsliff
Bak kamera
ProdusentEgil Eikvil
ManusLewis Jones
Michael Smee
RegiEgil Eikvil
TittelmusikkKåre Furuholmen
MusikkKåre Furuholmen
FotoØyvind Krokeide
Prod.selskapNorsk rikskringkasting
Sending
Periode24. februar24. mars 1969
TV-kanalNRK Fjernsynet
Teknisk informasjon
BildeformatSort-hvitt
LydformatMono
Eksterne lenker
IMDb

The Seventh Key er en norsk miniserie, som første gang ble vist i Skolefjernsynet på NRK i 1969. Regissør og produsent var Egil Eikvil. Manuset ble skrevet av engelske Lewis Jones og Michael Smee. I hovedrollene ses Diana Chappell og Geoffrey Hinsliff. Flere medlemmer av «Oslo Dramatic Society» medvirket. Serien er lagt opp som et slags rebusløp gjennom London hvor to nevøer skal finne nøkkelen til arven etter en rik onkel. Jakten bringer seerne rundt til en rekke kjente steder.

Episodetitler[rediger | rediger kilde]

  • Episode 1: Wellington's there
  • Episode 2: The Needle
  • Episode 3: The Golden Bird
  • Episode 4: These Are My Last Words
  • Episode 5: The Seventh Lock

Handling[rediger | rediger kilde]

Sir Edward vet at han snart skal dø og har invitert sine to nevøer, Alan og Nicholas, til å besøke ham ved sykesengen. Alan har med seg kjæresten Susan og Nicholas har med seg kona Martha. Sir Edward gir Alan og Nicholas hver sin nøkkel. Den eldre mannen forteller at det er syv nøkler totalt. Han legger til at det er den syvende nøkkelen som de egentlig ønsker, men at de må arbeide for å få den. Hvis ikke Alan og Nicholas finner den syvende nøkkelen innen uke, arver de ingenting.

Alan mottar en pakke. Inni den befinner det seg en båndopptaker, som ligger innelåst i en skinnveske. Sir Edwards nøkkel går til å låse den opp. En stemme på lydbåndet sier kryptisk: «Dette er den andre nøkkelen. Klatr til toppen. Snakk lavt. Wellington er der. Gå og se». Wellington må referere til Hertugen av Wellington, men det er flere steder i London som bærer hans navn. Etter bomturer til blant annet en pub, Apsley House og Wellington Monument i Hyde Park foreslår Susan at de skal gå til St. Pauls katedral, der hertugen er gravlagt.

Whispering Gallery hører Alan en stemme hviske: «Dette er den tredje nøkkelen. Søk i New York eller søk i nærheten. Finn en nål uten øye». I en bok på biblioteket får Susan se et bilde av Cleopatra's Needle, en egyptisk obelisk i City of Westminster. I boka står det også at det befinner seg en Cleopatra's Needle i New York City. Den i London må være «nålen uten øye».

Inni én av sfinxene ved obelisken finner Susan et lydbånd. Alan og Susan spiller senere av lydbåndet. Stemmen sier: «Dette er den fjerde nøkkelen. Finn den gyldne fuglen. Hvor kan den være? Den er hundre år og den brakte te». De begir seg til London Zoo og tar en titt på fuglene, men finner ikke den gyldne fuglen. I en bok om teens historie leser Susan om at klipperen «Cutty Sark» brakte med seg te til Storbritannia. Skipet ble bygd i 1869, altså for 100 år siden i 1969. I bunnen av skipet finner Alan en figur som forestiller en gylden fugl, men Nicholas snapper lydbåndet rett foran øynene på Alan og Susan.

Alan ringer Nicholas og spør om han kan fortelle hva som ble sagt på båndet, men han nekter. Alan overveier å stjele lydbåndet fra ham om natten, men Susan forteller at det helt sikkert finnes to sett med lydbånd: Ett til ham og ett til Nicholas. Det finnes altså et bånd til på «Cutty Sark». Alan henter det og spiller senere av båndet. Stemmen sier: «Dette er nøkkel nummer fem. Han lever med løver. Han står høyt oppe. En løves tunge kan fortelle deg hvorfor». Alan og Susan kommer fram til at løver befinner seg ved sokkelen til NelsonsøylenTrafalgar Square. Alan finner et lydbånd i munnen på én av løvestatuene. Han spiller av båndet og stemmen sier: «Dette er den sjette nøkkelen. Dette er mine siste ord. Dere har hørt dem alle. Gå til the bank og søk etter en ball».

Susan mener at de kanskje burde sette sammen de siste ordene fra hvert av opptakene. Det viser seg at de siste ordene fonetisk sett blir til bokstavene C – I – T – Y. Det viser seg også at Nicholas ikke har tatt seg bryet med å lete etter lydbåndopptakene, men at han istedet valgte å følge etter det rivaliserende paret og la det gjøre jobben. Alan bestemmer seg for å villede ham.

Alan og Susan er innom elleve banker i City of London uten resultat. Det engelske ordet «bank» kan også bety «elvebredd». Alan spør: «Hva er det som ligger i City og likevel ved elvebredden?» (I dette tilfellet bredden til Themsen). Susan svarer at det må være Tower of London. Der finner de den syvende nøkkelen, som faktisk er en fysisk nøkkel. Adressen «7. Queen Sqaure» er angitt på nøkkelen. Alan og Susan begir seg dit, og han får vite hva han har arvet.

Severdigheter i serien[rediger | rediger kilde]

Episode Bilde Navn
1 Apsley House
Wellington Monument i Hyde Park
2 St. Pauls katedral
Cleopatra's Needle
3 London Zoo
Cutty Sark
4 Post Office Tower
NelsonsøylenTrafalgar Square
5 Tower of London

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]