The Cut

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
For gata i London, se The Cut (London)

The Cut var et New Wave-band fra Oslo som holdt det gående mellom 1980 og 1984. I motsetning til de fleste norske nyveiv-bandene var The Cut først og fremst inspirert av kontinental elektronisk musikk. De var også et av forholdsvis få norske nyveiv-band som, med unntak av den tyskspråklige hiten «In dieser Stadt» og den siste utgivelsen, sang på engelsk.

Etter EP-en Four Cuts - Fresh and Bleeding våren 1980, der bandet i mangel av egen trommeslager benyttet seg av trommemaskin, spilte bandet inn en demo som ble sendt til den britiske produsenten John Leckie, som tidligere hadde produsert plater for band som XTC, Simple Minds og Magazine. Han takket ja til å produsere LP-en Shadow Talks, og tok i samme omgang på seg å produsere De Press' debut-LP Block to Block. Plata ble også distribuert ut over Norges grenser.

I 1982 skrev The Cut kontrakt med Sonet for å gi ut LP-en Silent Movies. Plata fikk imidlertid kraftig medfart av kritikerne, og anmeldelsen i Nye Takter har siden gått inn i historien som en av de mest omtalte plateanmeldelsene i Norge. Også kommersielt floppet LPen. Samtidig begynte bandet å bli preget av interne motsetninger, og etter flere utskiftninger ga The Cut ut sin siste EP Business Class Dance S.P.Y. tidlig i 1984. Også her benyttet de seg av trommemaskin. I tillegg deltok skuespiller Lasse Lindtner på en av sangene.

Musikalsk viste The Cut en jevn utvikling gjennom karrieren. Der den første LP-en var tydelig preget av dyster kontinental elektro-pop a'la Joy Division, var LP nummer 2 langt mer enkel og dansbar. Singelen «Dance on Glass», inkludert på Silent Movies, ble spilt inn kun med vokal, trommer og synth.

Etter The Cut har flere av medlemmene gjort seg bemerket innenfor den norske musikkverdenen i band som Plann, The Hitchcocks, Femi Gange, Matchstick Sun, Merchants of Venus, Popcorn Explosion og Sister Rain. Gitarist Atle Pakusch Gundersen ble senere medlem av Morten Jørgensen og Spekkhoggerne i tillegg til The Jazz Police. Han har en rekke soloutgivelser bak seg. Gitarist Don Buchanan har siden også vært en av drivkreftene bak Norsk Rockforbund og Rock Furore. Arne Lund har i en årrekke vært sentral i rockmiljøet i Tromsø fra Lille Kulturhuset med øvings/opptakslokaler, som arrangør og lydtekniker, og som trommeslager i Karlsøy Prestegaard. Volker Zibell lager i dag håndskrevne tekster for tegneserier. Han bidro som saksofonist på en rekke utgivelser i Oslo på 1990-tallet, og spiller i dag samme instrument i The Cuban Connection og Frank Znort Quartet. Torgrim Eggen er en profilert forfatter. Både Kikkan Fossum og Rune Annaniassen døde i 1996.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Utgivelser[rediger | rediger kilde]