De Press

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
De Press og Andrej Nebb 29. april 2005

De Press var et norsk rockeband på 1980-tallet; bandet var ledende innen det som den gangen ble kalt nyveiv-musikk.

De Press besto av Andrej Nebb (vokal, bass), Jørn Christensen (gitar), og Ola Snortheim (trommer). Deres LP Block to Block ble produsert av John Leckie og solgte hele 15 000 eksemplarer. Bandet var på TV flere ganger, og gjennombruddet var på nattrocken natt til første mai 1981. NRK viste rockemusikk hele natten i den uttalte hensikt å holde folk hjemme for å hindre opptøyer; det ble den fredeligste natt til første mai på flere år.

Verifiserbarhet: Denne sidens fremstilling lar seg ikke verifisere. Dette impliserer ofte at det er nødvendig å sette på kilder og referanser for å få et startpunkt for informasjonssøk. Det har gått mer enn to uker siden siden ble merket.

Block to Block er bandets første LP, og den inneholder dels polske og dels engelske tekster, men på omslaget er de engelske tekstene bokstavert etter polske rettskrivningsregler. Bandets neste utgivelse, EP-en Lars Hertervig, inneholdt blant annet låta «Fiskepudding, en låt som inneholder en del norske ord, og som kom på radioprogrammet «Kanskje på Norsktoppen». Bandet deltok også sammen med Kjøtt og The Aller Værste! på en turne i Polen der de blant annet spilte ved det da streikerammede Leninverftet i Gdansk. For albumet vant bandet Spellemannprisen 1981 i klassen rock.

Block to Block ble fulgt opp av Product i 1982, uten at den oppnådde forgjengerens popularitetsnivå. På dette tidspunktet hadde det også oppstått interne spenninger som til slutt førte til at bandet ble oppløst. Plata On The Other Side, som kom ut posthumt i 1983 består av live-versjoner av gamle låter men er dessverre skjemmet av til tider dårlig lyd. Plata inneholder også fem studioinnspillinger som var tilovers fra tidligere innspillinger; Anders Sevaldson (keyboards) medvirker på to og Rolf Recknagel (kompgitar) på tre av låtene. På dette tidspunktet hadde Nebb allerede startet sitt nye prosjekt Holy Toy, mens Snortheim og Christensen begynte å spille med Lars Lillo-Stenberg. Det var denne konstellasjonen som først spilte inn «Tøff i pyjamas», som senere skulle bli en hit for deLillos, hvis navn Snortheim også sto bak. Begge har siden spilt i en rekke band.

Originalbesetningen kom sammen igjen i 1990 og kom med flere nye utgivelser før de igjen la inn årene i 1993. Andrej Nebb har gjort flere comeback, og han har utgitt flere plater under DePress-navnet i hans hjemland Polen uten de øvrige bandmedlemmers godkjennelse. Han opptrådte senest i 2005 med en utgave av DePress som bare inneholdt ham selv fra originalbesetningen, dette også uten den øvrige originalmedlemmenes velsignelse. Dette utgaven av bandet også gitt ut en CD, Rekyl, og deltatt på en hyllestplate til Jokke og Valentinerne.

Plateutgivelser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]