The Beautiful Country

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Beautiful Country
orig. The Beautiful Country
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår2004
Prod.landUSA
Lengde125 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiHans Petter Moland
ProdusentTomas Backström
Petter J. Borgli
ManusforfatterSabina Murray
Larry Gross
Terrence Malick[1]
MusikkZbigniew Preisner
KlippWibecke Rønseth
Foran kamera
MedvirkendeDamien Nguyen
Bai Ling
Tim Roth
Nick Nolte
Temuera Morrison
Prod.selskapSony
Eksterne lenker

The Beautiful Country er en dramafilm produsert i USA som hadde premiere i mars 2004. Handlingen er satt til 1990-tallet og foregår i Vietnam, Malaysia og USA. Filmen er regissert av den norske regissøren Hans Petter Moland.

Filmen og Moland vant Kanonprisen 2004 i klassen beste regi.[2] Under Amandaprisen 2004 var den nominert i klassene årets norske kinofilm og årets filmmanuskript (Sabina Murray og Larry Gross).[3]

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen starter i Vietnam hvor den unge mannen Binh lever i en liten landsby sammen med sin tante og hennes familie. Binh er en «bui doi», resultatet av et forhold i løpet av Vietnamkrigen mellom en amerikansk soldat og en vietnamesisk kvinne. Livet som krigsbarn er ikke enkelt, og Binh forlater landsbyen for å lete etter sin mor i Saigon.

I Saigon finner han sin mor Mai og at han har en yngre bror Tam. Mai arbeider som tjener under den tyranniske Fru Hoa i et «Stort hus» hvor Binh også får tjeneste, og han ser hvordan hun blir seksuelt trakassert av Fru Hoas sønn. Ved et uhell dør fru Hoa, og Binh og Mai må flykte tilbake til sin leilighet hvor de i full fart pakker sammen eiendelene til Binh og Tam. Tim gir dem noen amerikanske penger, adressen til Binhs amerikanske far og båtbillett til USA.

Guttene kommer seg ombord på båten, men en storm driver dem ut av kurs og tar dem til Malaysia, hvor de plasseres i en flyktningleir. Her treffer de den kinesiske prostituerte Ling, og et forhold utvikles mellom Ling og Binh. Ling klarer etter hvert å tjene nok penger til å betale menneskesmuglere til å ta dem med til USA.

Ombord på båten viser det seg at prisen var høyere enn avtalt og Binh må underskrive et dokument på at de må arbeide inn det som mangler når de ankommer USA. Flyktningene blir stuet inn i lasterommet, og etter at en storm ødelegger en del av vann- og matlagrene blir forholdene etter hvert uutholdelige under dekk, og flere flyktninger dør, deriblant lille Tam.

I USA blir flyktningene plassert i lastebiler og transportert til New Yorks Chinatown. Binh får jobb på en kinesisk restaurant som løpergutt, mens Ling synger på en kabaret og tjener gode penger som prostituert på si. Etter hvert treffer hun en velstående forretningsmann som kan forsørge henne, og Binh innser at hun ikke gjengjelder hans romantiske følelser.

Etter at han finner ut at vietnamesere med amerikansk far har rett til statsborgerskap i USA, slutter Bihn i jobben og haiker til farens adresse i Austin, Texas. Her treffer han farens eks-kone som sender ham videre til Sweetwater, hvor faren arbeider på en ranch.

Binh får jobb på ranchen og arbeider sammen med faren (Nick Nolte) uten å si hvem han er. Faren, som er blind, forstår etter hvert sammenhengen og filmen slutter med at far og sønn spøker og ler mens Binh klipper farens hår.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Damien Nguyen som Binh
  • Bai Ling som Ling
  • Tim Roth som Kaptein Oh
  • Nick Nolte som Snakehead
  • Temuera Morrison som Steve
  • Nguyễn Hải som Wu Kit

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Beautiful Country». nrk.no. 18. mars 2004. Besøkt 24. desember 2022. 
  2. ^ «Numero uno». vg.no. 17. april 2005. Besøkt 10. mars 2021. 
  3. ^ «Amanda-nominasjonene klare». nrk.no. 29. juni 2004. Besøkt 10. mars 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]