Telefaks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
En telefaksmaskin

En telefaks (ofte forkortet faks; eg. telefaksimile, også skrevet telefax) er en telekommunikasjonsteknologi for overføring av informasjon, som dokumenter, tekst, brev, tegninger og fotografier, spesielt ved overføring via et telefonnett. Ordet brukes også som betegnelse på dokumentene som er overført. Ordet er også opprinnelse til verbalformen å fakse.

Telefaksen ble introdusert i Norge omkring 1980 og fikk raskt stor utberedelse i kontormiljøer som et effektiv måte å kommunisere skriftlig på. Tidligere var tilsvarende overføring av faksimiler via radio eller telex benyttet. Med utbredelsen av epost og skanner knyttet til PC har bruken av telefakser nærmest forsvunnet etter årtusenskiftet.

Telefaksmaskin[rediger | rediger kilde]

En telefaksmaskin er i all vesentlighet en kombinasjon av en skanner, et modem og en skriver. Skanneren konverterer trykket informasjon til bilder, modemet modulerer (og demodulerer) informasjonen slik at den kan sendes over en (analog) telefonlinje og skriveren i den andre enden produserer en kopi av det opprinnelige dokumentet.

Alternativer[rediger | rediger kilde]

Et populært alternativ er å abonnere på en internettbasert fakstjeneste. Fakstjenester via Internett lar brukere sende og motta telefaks fra egen pc ved bruk av egen e-postadresse. Med slike tjenester trenger man ikke faksserver, telelinje eller en telefaksmaskin. Telefakser blir mottatt hos brukeren i enten TIFF- eller PDF-format levert som et e-postvedlegg. Dermed kan man sende og motta telefakser fra hele verden så lenge man har tilgang til Internett. I Norge leverer blant annet Telenor og Telsys dette i all hovedsak til bedrifter.

En annen mulighet er å bruke en datamaskin og sette den opp som en telefaksserver som bruker telenettet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den skotske oppfinneren Alexander Bain klarte i laboratoriet å overføre bildeelementer rundt 1846, og fikk et patent i 1843. Men det ble italieneren Giovanni Caselli som startet den første kommersielle fakstjenesten "Pantelegraph" i 1865, mellom de franske byene Lyon og Paris. Dette var 11 år før telefonen kom.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Telefaks.no, norsk elektronisk telefaksleverandør (ipFaks)
  • Telenor, norsk elektronisk telefaksleverandør (eFaks)