Tadeusz Bór-Komorowski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Tadeusz Bór-Komorowski

Tadeusz Bór-Komorowski (født 1. juni 1895, død 24. august 1966 i London, Storbritannia) var en polsk militær leder.

Komorowski ble født i Lwow, Østerrike-Ungarn (dagens Ukraina). Under den første verdenskrig tjenestegjorde han som offiser i den østerriksk-ungarske hæren, og etter krigen ble han en høyere offiser i den polske hæren. Etter å ha deltatt i kampene under den tyske invasjonen av Polen i begynnelsen av den andre verdenskrig i 1939, begynte Komorowski å organisere den polske undergrunnsbevegelsen i Kraków-området. I mars 1943, fikk han rang som brigadegeneral.

I midten av 1944, da sovjetiske styrker rykket inn i det sentrale Polen, gikk den polske regjeringen til eksil i London etter at de instruerte Komorowski om å forberede en væpnet oppstand i hovedstaden Warszawa. Regjeringen i eksil ønsket å gå reise til en hovedstad frigjort av polakker og som ikke var beslaglagt av sovjetiske styrker, og for å hindre en kommunistisk overtakelsen av Polen som Josef Stalin så tydelig hadde igangsatt.

I september 1944 ble Komorowski forfremmet til general-inspektør av Forsvaret ( Commander-in-Chief). Etter to måneder med harde kamper overgav Komorowski seg til tyskerne den 2. oktober 1944, på betingelse av at Nazi-Tyskland behandlet de polske fangene som krigsfanger, hvilket tyskerne gjorde.

Komorowski ble deretter internert i Tyskland (ved Oflag IV-C). Til tross for kraftig press fra tyskerne, nektet han å gi pålegg om overgivelse til de gjenværende polske militærenhetene i det tysk-kontrollerte Polen som fremdeles fortsatte de harde kampene. Komorowski ble frigjort på slutten av krigen, og han tilbrakte resten av livet sitt i London, der han spilte en aktiv rolle hos polske flyktningene. Han skrev selvbiografien sin om hans opplevelser under den andre verdenskrigen i boken The Secret Army som ble publisert i 1951. Han døde i Storbritannia i en alder av 71 år, om høsten 1966.