Storpalestina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Storpalestina er et irredentisk konsept som brukes av palestinere som søker å etablere en palestinsk nasjon-stat over hele det tidligere Palestinamandatet som i dag inkluderer Israel, Vestbredden, Gazastripen og Jordan, samt andre tilstøtende områder som Golanhøydene. PLO har ofte erklært at Jordan er en del av Palestina, og har gjentatte ganger offisielt hevdet det.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1920 etablerte Storbritannia Palestinamandatet i sørlige Levanten, mellom Sinai og Mesopotamiamandatet. Transjordan ble etablert som et britisk protektorat innenfor rammen av det palestinske mandatet, men utenfor bestemmelsene i Balfour-erklæringen. Den åttende palestinske nasjonalrådskonferansen, holdt i februar-mars 1971, besluttet at «det som knytter Jordan med Palestina er et nasjonalt bånd og nasjonal enhet dannet fra en lang tid siden i historie og kultur. Etableringen av en politisk enhet i østlige Jordan og en annen i Palestina er ulovlig.» På en pressekonferanse erklærte Ahmad Shukeiri Jordan «hjemlandet til Palestinas frigjøringsorganisasjon og folket i Jordan sitt folk». Han fortalte også at «tilbakekomsten av Østbredden til moderlandet, i sitt sinn og samvittighet, i ånd og i kroppen, er et viktig skritt mot tilbakekomsten av det stjålne hjemlandet».

I en uttalelse av Salah Khalaf, den andre mannen i PLO på den tiden, om enhet av de to breddene av elven, sa han:

Jeg sier at dagen umiddelbart etter etableringen av en palestinsk stat, vil vi starte enhet med Jordan. Jeg bryr meg ikke om hva slags enhet dette kan være, fordi vi er ett folk og vi har samme historie.[1]

I 1989 avslørte Khalaf at palestinske territoriale ambisjoner strekker seg til begge sider av Jordan-elven.

Så tidlig som i 1926 hevdet Abdullah I av Jordan i at «Palestina er en enhet. Delingen mellom Palestina og østlige Jordan er kunstig og sløsing med ressurser, en mening han gjentok flere ganger senere.

Ahmad Shukeiri, den første PLO-formannen, sa Jordans annektering av Vestbredden i 1950, var faktisk annekteringen av Østbredden til Palestina.

I et intervju med Oriana Fallaci fra The New Republic våren 1970, sa Arafat, mens han fortsatt var i Jordan, at PLO handlet på vegne av arabismen mot Israel, og la til: «Det du kaller Øst-Jordan er faktisk Palestina».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Magnus, Ralph H. (1990). The Hashemite Connection: Current Issues in Jordanian-Palestinian Relations (engelsk). Naval Postgraduate School. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]