Eikebåtfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Stor båtspinner»)
Eikebåtfly
Eikebåtfly, Bena bicolorana
Nomenklatur
Bena bicolorana
Fuessly, 1775
Populærnavn
eikebåtfly[1]
(stort båtfly)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieBåtspinnere
SlektBena
Økologi
Habitat: eikeskog
Utbredelse: den palearktiske sone; i Norge vest til Mandal

Eikebåtfly (Bena bicolorana) er en sommerfugl som tilhører familien båtspinnere (Nolidae). Denne vakkert grønne arten finnes i Norge langs kysten til Vest-Agder, men er ikke vanlig.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 39 – 47 mm), grønn spinner, ligner på en stor vikler. Hodet, brystet og forvingene er klart grønne, bakkroppen og bakvingene silkeaktig hvite. Antennene er trådformede, rødlige ved roten og omtrent halvparten så lange som forvingene. Labialpalpene er røde og litt fremstrakte. Forvingene er trekantede med to parallelle, skrå, lyse tverrstriper. Begge vingepar har ganske korte, tette, hvite hårfrynser langs ytterkanten. Larven er gulgrønn med mørkere ryggstripe og gul sidestripe, mellom disse lyse skråstriper på hvert ledd. Den er tykkest på det andre kroppsleddet, som har en vorteaktig, gulkantet knøl, tilsmalnende bakover. Den har sparsomme, korte hår, hodet er grønt.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Eikebåtfly finnes i varme edelløvskoger, hager og parker. Det bør helst være grove eiketrær, og denne arten holder seg mest i kronene av disse. Bestanden svinger kraftig fra år til år. De voksne spinnerne flyr om natten, mest frem til midnatt, fra slutten av juni til august. De kommer gjerne til lys. Larven lever bare på eik (Quercus spp.).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Eikebåtfly finnes i Europa unntatt de nordligste delene, videre østover til Uralfjellene og Iran. I Norge finnes den langs Østlands- og Sørklandskysten vestover til Vest-Agder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 22. juli 2020. Besøkt 22. juli 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]