Spissnutefrosk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Spissnutefrosk
spissnutefrosk hunn
spissnutefrosk hunn
Vitenskapelig(e)
navn
:
Rana arvalis
Nilsson, 1842
Norsk(e) navn: spissnutefrosk,[1]
spissnutet frosk
Hører til: ekte frosker,
springpadder,
amfibier
Habitat: myr og våte jorder
Utbredelse: Europa

Spissnutefrosk (Rana arvalis) er litt mindre enn buttsnutefrosken, ca. 7-8 cm lang, og har en tydelig spissere snute. Fargene er nokså lik buttsnutefrosk, men undersiden er mer ensfarvet lys og skaper en kontrast til den mørk grå/brune oversiden. Hannen får en lettkjennlig blågrå gytedrakt i parringstiden.

Hovedutbredelsen er rundt Oslofjorden fra svenskegrensa, til Skiensområdet, samt enkelte plasser i Agderfylkene. Alt fra gårdsdammer og grøfter til sakteflytende bekker/elver er vanlige habitater. Spissnutefrosken tåler surere vann og er mer knyttet til skog enn den vanlige frosken.

I april – mai (avhengig av klima) samles begge kjønn til gyting i den faste vannansamlingen. Hannen lokker med rask serie med klukkende "wo'uk". Hunnen legger de 400-2000 eggene som klare, faste geleklumper, som vanligvis synker til bunnen (i motsetning til buttsnutefroskens egg, som flyter opp). Larvene (rompetrollene) går på land i juli-august og blir kjønnsmoden etter ca. 3 år (noen ganger 2). Overvintrer som oftest på bunnen av en dam, o.l. der den puster med huden for å få oksygen. Spissnutefrosken er kategorisert som sjelden på Nasjonal rødliste.

Foto: Irvin Kilde

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Artsdatabanken: Artsnavnebasen Artsnavn ble fastsatt til «spissnutefrosk» september 2009

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Rana arvalis – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Rana arvalis – detaljert artsinformasjon