Skammens mur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Minnetavle i Bernauer Straße: «Tilegnet offeret for skammens mur, Olga Segler, død 26.9.1961»

Skammens mur (tysk: Schandmauer) var en dysfemisme som ble brukt av Berlins senat, dvs. den daværende regjeringen i Vest-Berlin, om Berlinmuren. Betegnelsen ble første gang brukt av Willy Brandt, og var i offisiell bruk til slutten av 1960-tallet.

Uttrykket uttrykker Vest-Berlins sterkt avvisende holdning til grensebefestningene bygget av kommunistregimet, og står i motsetning til den offisielle betegnelsen brukt av DDR: «Den antifascistiske beskyttelsesmuren».

Blindgatene som oppstod i Vest-Berlin som følge av byggingen av Berlinmuren ble ofte utstyrt med skilt hvor det sto «forårsaket av skammens mur» (verursacht durch die Schandmauer). Minnetavler for murofre fra denne tiden hadde også slike formuleringer.

Betegnelsen «skammens mur» var også i omfattende bruk blant befolkningen i Vest-Berlin og Vest-Tyskland. Med avspenningspolitikken på 1970-tallet gikk uttrykket gradvis ut av bruk.

Uttrykket ble også tatt i bruk utenfor Tyskland. En forsideartikkel i Time Magazine i 1962 brukte uttrykket Wall of Shame. 14. januar 1963 brukte USAs president John F. Kennedy betegnelsen i sin årlige tale om rikets tilstand (State of the Union Address).

På 2000-tallet har uttrykket «skammens mur» av noen blitt tatt i bruk om Israels mur på Vestbredden.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]