Sjit helvedes kåken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sjit helvedes kåken, også kjent som Sjåbakkenkåken eller Sjåbakken-huset[1] er en kåk (et hus) i Manndalen i Kåfjord kommune som har blitt gjort til turistattraksjon og åpnet 18. juni 2009.

Sametingets kulturvernavdeling ønsket i 2002 å frede kåken[2]. Den ble restaurert av Ája samisk senter og andre aktører med støtte fra Sametinget og Troms fylkeskommune.

Kåken fikk økt oppmerksomhet etter at den ble presentert i NRK-programmet Norsk attraksjon med Linda Eide[3].

I forbindelse med Riddu Riđđu i 2008 ble det satt opp et midlertidig veiskilt som markerte «Sjit helvedes kåken»/«Biru baika viessu» som severdighet[4].

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Sjåbakken-huset ble bygget av Anton Sjåbakken etter andre verdenskrig. Kåfjord var den sørligste kommunen som ble brent av tyskerne på slutten av krigen. Da folk kom tilbake etter evakueringen, måtte de bo i huler, gammer og bygge seg provisoriske hus (kåker) av materialer fra brakker som tyskerne hadde etterlatt.

Norske myndigheter forlangte etter hvert betaling for disse materialene og takserte husene. Hvis man ikke betalte, ville krigserstatningen bli inndratt. Sjåbakkens hus ble taksert til 2700 kroner, noe som tilsvarte en årslønn. Sjåbakken var den eneste som protesterte. Det gjorde han i et harmdirrende brev til Kåfjord Byggekontor i Olderdalen i 1949[5].

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Sjit helvedes kåken i Google Street Maps