Serbias kvinnelandslag i fotball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Serbia
Serbia
ForbundFudbalski savez Srbije
LandslagstrenerSerbias flagg Serbia Perica Krstić
KallenavnDe hvite ørner (Бели Орлови, Beli Orlovi)
HjemmebaneStadion Crvena Zvezda, Beograd
Hjemmedrakt
Bortedrakt
Infoboks sist oppdatert:
Ukjent

Serbias kvinnelandslag i fotball representerer Serbia i internasjonal fotball.

Serbia har ikke deltatt som del av Jugoslavia før oppløsningen av landet i 1991, men som del av Jugoslavias kvinnelandslag i 1992, da Jugoslavias (det vil si Serbias og Montenegros) kvinnelandslag spilte mot Tyskland (kampen endte 0-3). Kampen var del av kvalifiseringen til EM, men Jugoslavia ble boikottet, og det ble derfor ikke spilt noen returkamp. Da boikotten ble opphevet, ble Jugoslavia med i klasse B i kvalifiseringen til EM i 1997. Jugoslavia kom på andreplass i sin gruppe. I kvalifiseringen til VM i 1999 vant Jugoslavia sin gruppe, og kvalifiserte seg til klasse A i kvalifisering mot Belgia.

I kvalifiseringen til EM i 2001 stilte laget som Serbia og Montenegro. Laget kom sist i sin gruppe, og tapte begge kampene i kvalifiseringen mot Den tsjekkiske republikk. Nok en gang ble oppholdet i klasse B kort, Serbia og Montenegro vant sin gruppe, og ettersom klasse A ble utvidet, falt kvalifiseringskampene bort. Historien gjentok seg imidlertid enda en gang i kvalifiseringen til EM i 2005, da Serbia og Montenegro endte sist. I den neste kvalifiseringen, til VM i 2007 spilte Serbia og Montenegro sine siste kamper sammen. 7 av de 8 kvalifiseringskampene blir spilt som Serbia og Montenegro, mens den 8. ble spilt som bare Serbia. Den endte lite flatterende 0-7 mot Italia. Både FIFA og UEFA regner Serbias landslag som den direkte etterkommer av Serbia og Montenegros landslag. Dette skyldes nok ikke i liten grad det faktum at Montenegro per oktober 2010 ikke har et kvinnelandslag som har spilt noen UEFA-godkjente kamper.

For Serbias del har utviklingen vært nedslående. Kvalifiseringen til EM i 2009 ble nesten en kopi av forrige kvalifisering, på nest sisteplass foran Hellas, men godt bak de andre landene. Serbia var om mulig enda svakere i kvalifiseringen til VM 2011; etter tap i Estland og to ganger uavgjort mot Nord-Irland ble man nummer fem av seks lag i gruppa, bare foran naboen Kroatia.

Se også[rediger | rediger kilde]