Liste over kvinnelandslag i fotball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Portal:Fotball

USA mot Brasil i Pam Am-finalen 2007
World Map FIFA2.svg

Liste over kvinnelandslag i fotball omfatter både aktive landslag i fotball for kvinner, og øvrige medlemsland i FIFA, med ikke-aktive eller ikke-eksisterende kvinnelandslag. Det er i følge FIFA[1] 168 nasjoner som har et landslag, av hvilke 117 regnes som aktive, 37 som inaktive i løpet av de siste 18 månedene og 14 som provisorisk godkjente. For flere nasjoner er kvalifiseringen til de kontinentale mesterskapene hovedmuligheten deres til å spille fotball, og derfor er de som oftest inaktive i to år, før de blir aktive igjen.

Denne listen er sortert etter FIFAs medlemskonførderasjoner, deretter etter status, og deretter alfabetisk.

  • Med FIFAs medlemskonføderasjoner menes de seks konføderasjonene som er anerkjent av FIFA:
  • Med status menes i hvilken grad de er anerkjent av FIFA:
    • FIFA-godkjente landslag er lag som fyller alle krav til godkjent landslag. I hovedsak handler dette om å ha spilt mot nok andre FIFA-godkjente landslag.
    • Provisorisk godkjente landslag er lag som er delvis godkjent, enten fordi de ikke har spilt nok godkjente kamper, eller fordi de har vært inaktive i lang tid. Herunder inkluderes ikke lag som har vært inaktive i over 18 måneder, men som deltok en av i sin konføderasjons siste kvalifiseringer.
    • Ikke godkjente landslag inkluderer landslag som enten ikke eksisterer eller som eksisterer, men som ikke har spilt noen kamper eller bare spilt futsal-kamper eller kamper mot klubblag.

Ettersom dette er en liste som bruker FIFA som målestokk, kommer ikke VIVA-landslag eller andre ikke-godkjente landslag til å dukke opp på denne listen. Deltakelse i lokale leker, som Sørstillehavslekene, Sør-Asia-lekene og andre regionale leker blir heller ikke tatt med. Delatkelse i OL eller kvalifisering til OL blir tatt med.

AFC (Asia)[rediger | rediger kilde]

Asia er sterkt delt mellom fotballpionerene i øst, det sterkt varierte sentrum og det langt mer nølende vest. Per 2010 er det svært få, hvis noen, land i øst-Asia som ikke har noen landslag, mens mesteparten av Vest-Asia som har det. I sentrale deler av Asia er det flere lag som ikke er aktive, eller som har vært lite aktive i en stund. Det dominerende mesterskapet, Asiamesterskapet, har bare i nyere tid fått vestasiatisk deltakelse. Til gjengjeld var India en storhet i begynnelsen.

Et annet element er Vestasiamesterskapet i fotball for kvinner, som i hovedsak består av land som stort sett møter hverandre. Ettersom svært få av disse landene har spilt utenfor Vestasiamesterskapet, er det mange av disse landene som ikke er FIFA-godkjent, ettersom de ikke har møtt FIFA-godkjente landslag.

Det er også andre lag som har halvaktive lag, i hovedsak i sentral- og Sør-Asia. De asiatiske lagene kan dermed deles i tre: de aktive, som har deltatt i FIFA-godkjente arrangement; de halvaktive, som har deltatt i ikke-godkjente arrangementer eller ikke fyller samtlige krav for å bli godkjent og de inaktive, det vil si FIFA-land uten kvinnelandslag.

FIFA-godkjente landslag
AustraliaAustralia BurmaBurma FilippineneFilippinene GuamGuam HongkongHongkong IndiaIndia Indonesia Indonesia IranIran
JapanJapan JordanJordan KinaKina KirgisistanKirgisistan LaosLaos MalaysiaMalaysia MaldiveneMaldivene Nepals flagg Nepal
Nord-KoreaNord-Korea PalestinaPalestina SingaporeSingapore Sør-KoreaSør-Korea Republikken KinaTaiwan[2] ThailandThailand UsbekistanUsbekistan VietnamVietnam
Provisorisk godkjente landslag
I januar og februar 2010 spilte Bangladesh, Sri Lanka og Pakistan sine første kamper i South Asian Football Federation Games, som var åpent for kvinner for første gang.[3] Irak og Qatar debuterte med kvinnelag i Women's Football Cup Arabia 2010, en form for arabisk mesterskap arrangert av Auswärtiges Amt.[4] South Asian Football Federation-mesterskapet ble arrangert for kvinner i desember 2010, og der debuterte Bhutan og Afghanistan.
AfghanistanAfghanistan[5] BangladeshBangladesh BahrainBahrain*
BhutanBhutan[6] Flag of the United Arab Emirates.svgDe forente arabiske emirater* IrakIrak
KuwaitKuwait* LibanonLibanon* PakistanPakistan
QatarQatar Sri LankaSri Lanka SyriaSyria*

* =Deltatt i det vestasiatiske mesterskap og/eller det arabiske mesterskap.

Ikke godkjente eller ikke eksisterende landslag
BruneiBrunei[7] JemenJemen[8] KambodsjaKambodsja[9] MacaoMacao[10] MongoliaMongolia[11]
OmanOman[12] Saudi-ArabiaSaudi-Arabia[13] TadsjikistanTadsjikistan[14] TurkmenistanTurkmenistan[15] Øst-TimorØst-Timor[16]

Tadsjikistan og Turkmenistan er oppført med kvinnetrenere.

CAF (Afrika)[rediger | rediger kilde]

Akkurat som AFC, er CAF delt inn i underavdelinger. Noen av disse har regionale mesterskap, som COSAFA-cup for de sørlige afrikanske landene, mens andre har bebudet det uten at det har blitt av, som det østafrikanske forbundet. Det store mesterskapet for CAF er Afrikamesterskapet, og det er i hovedsak i forhold til dette aktivitetsnivået måles.

Det er ingen klar tendens i forhold til hvilke land som har og ikke har landslag. Blant de uten landslag finner vi flere sterkt muslimske land, men disse finnes også blant de som har et landslag. Vi finner også land som har hatt blodige borgerkriger både som FIFA-godkjente og ikke-FIFA-godkjente lag. Imidlertid er ingen av de landene uten kvinnelandslag kjent for å ha, eller å ha hatt, et spesielt godt herrelandslag.

FIFA-godkjente landslag
AlgerieAlgerie AngolaAngola BotswanaBotswana EgyptEgypt ElfenbenskystenElfenbenskysten Ekvatorial-GuineaEkvatorial-Guinea EritreaEritrea
EtiopiaEtiopia GabonGabon GhanaGhana GuineaGuinea KamerunKamerun Den demokratiske republikken KongoKongo (Dem. Rep.) Republikken KongoKongo (Folkerepublikken)
LiberiaLiberia MaliMali MarokkoMarokko MosambikMosambik NamibiaNamibia NigeriaNigeria SenegalSenegal
Sierra LeoneSierra Leone[17] Sør-AfrikaSør-Afrika SwazilandSwaziland TanzaniaTanzania TunisiaTunisia ZambiaZambia ZimbabweZimbabwe
Provisorisk godkjente landslag[18]
Disse landslagene har varierende grad av aktivitet. Benin, Djibouti, Kenya, Lesotho, Malawi, São Tomé og Príncipe, Den sentralafrikanske republikk, Togo og Uganda har spilt kvalifisering til Afrikamesterskapet. Guinea-Bissau har vært påmeldt, men ikke deltatt i Afrikamesterskapet. De har imidlertid registrerte kamper. Burkina Faso, Komorene og Niger har aldri deltatt i eller vært påmeldt til Afrikamesterskapet, men spilt privatlandskamper.
BeninBenin[19] Burkina FasoBurkina Faso[20] DjiboutiDjibouti[21] Guinea-BissauGuinea-Bissau[22] KenyaKenya[23] KomoreneKomorene[24] LesothoLesotho[25]
MalawiMalawi[26] NigerNiger[27] São Tomé og PríncipeSao Tome og Principe[28] Den sentralafrikanske republikkDen sentralafrikanske republikk[29] TogoTogo[30] UgandaUganda[31]
Ikke godkjente landslag
Sudan er imidlertid påmeldt til kvalifiseringen til All-Africa Games i 2011.
Det er varierende grad av aktivitet rundt disse lagene også. Libya og Burundi har vært påmeldt til Afrikamesterskapet, men aldri spilt der. Libya har heller ikke spilt i det arabiske mesterskapet.[32] De andre lagene har ikke dukket opp i noen offisielle sammenhenger.
BurundiBurundi[33] GambiaGambia[34] Kapp VerdeKapp Verde[35] LibyaLibya[36] MadagaskarMadagaskar[37] MauritaniaMauritania[38] MauritiusMauritius[39] RwandaRwanda[40]
SeychelleneSeychellene[41] SomaliaSomalia[42] SudanSudan[43] TsjadTsjad[44]

CONCACAF (Nord- og Mellom-Amerika og De karibiske øyer)[rediger | rediger kilde]

CONCACAF er delt inn i tre; den nord-amerikanske, den mellomamerikanske og den karibiske unionen. De to sistnevnte har hatt egne mesterskap, som oftes som del av kvalifiseringen til CONCACAF Gold Cup for kvinner. Av landene som er medlem av FIFA, er det bare ett som ikke har kvinnelandslag i fotball som er FIFA-godkjent per idag, øya Montserrat.

FIFA-godkjente landslag
Flag of the United States Virgin Islands.svg De amerikanske Jomfruøyene Antigua og BarbudaAntigua og Barbuda BelizeBelize[45] BermudaBermuda Flag of the British Virgin Islands.svgDe britiske Jomfruøyene CanadaCanada
CaymanøyeneCaymanøyene Costa RicaCosta Rica CubaCuba DominicaDominica Flag of the Dominican Republic.svg Den dominikanske republikk El SalvadorEl Salvador
GuyanaGuyana GuatemalaGuatemala HaitiHaiti HondurasHonduras JamaicaJamaica MexicoMexico
NicaraguaNicaragua PanamaPanama Puerto RicoPuerto Rico Saint Kitts og NevisSaint Kitts og Nevis Saint LuciaSaint Lucia Saint Vincent og GrenadineneSaint Vincent og Grenadinene
SurinamSurinam Trinidad og TobagoTrinidad og Tobago USAUSA
Provisorisk godkjente landslag[18]
AnguillaAnguilla ArubaAruba[46] BahamasBahamas[47] BarbadosBarbados[48] GrenadaGrenada[49] Turks- og CaicosøyeneTurks- og Caicosøyene
Ikke godkjente landslag
MartiniqueMartinique[50] MontserratMontserrat[51]

CONMEBOL (Sør-Amerika)[rediger | rediger kilde]

Som en av to konføderasjoner (den andre er OFC) har CONMEBOL kvinnelandslag for samtlige av sine medlemsland. Samtlige land er relativt aktive, men det er lite spill mellom kvalifiseringene. Ettesom bare Brasil og Argentina spiller i VM og OL, blir det lite fotball for de andre lagene. Imidlertid finnes de Bolivarske Leker, der verken Brasil eller Argentina deltar.

CONMEBOL arrangerer også Libertadores Cup, altså en cup for klubblag, for kvinner, der samtlige ti medlemsland er representert.[52] Copa Libertadores reflekterer styrkeforholdet på landslagsnivå, og Brasil og Argentina dominerer også der.

FIFA-godkjente landslag
ArgentinaArgentina BoliviaBolivia BrasilBrasil ChileChile ColombiaColombia EcuadorEcuador ParaguayParaguay PeruPeru UruguayUruguay VenezuelaVenezuela

Oceania Football Confederation[rediger | rediger kilde]

OFC er i den noe merkelige situasjonen at kvinnelandslagene stort sett er mer aktive enn herrelandslagene i flere tilfeller. To av herrelandslagene hadde per september 2010 0 poeng på FIFAs verdensranking, mens det dårligste kvinnelandslaget hadde 912 poeng. Noe av dette kan forklares ved at FIFAs verdensranking for kvinner regner ut poeng forskjellig fra mennenes verdensranking. Samtlige deltakerland i OFC har lag for begge kjønn.

FIFA-godkjente landslag
Flag of American Samoa.svg Amerikansk Samoa CookøyeneCookøyene FijiFiji Ny-CaledoniaNy-Caledonia New ZealandNew Zealand Papua Ny-GuineaPapua Ny-Guinea SamoaSamoa
SalomonøyeneSalomonøyene Fransk PolynesiaTahiti TongaTonga VanuatuVanuatu

Representantene for Fransk Polynesia kaller seg vekselsvis Tahiti og Fransk Polynesia, men mest Tahiti.

UEFA (Europa)[rediger | rediger kilde]

UEFA har flest antall landslag av alle forbund med 48, av hvilke bare to, Moldova og Kypros, har vært inaktive i lengre tid. UEFA har kvalifisering både til kontinentalt mesterskap og til VM, noe de er alene om (om enn CONCACAF har kvalifisering til OL). På grunn av at det også er flere vennskapslandskamper og invitasjonsturneringer i Europa, er det sjelden at lag er inaktive, selv om de ikke deltar i alle kvalifiseringer.

Det arrangeres også en Champions League, det vil si en cup for europeiske serievinnere. Av de 48 landene deltar 43 i Mesterligaen, bare Armenia, Aserbajdsjan, Latvia, Luxembourg og Malta deltar ikke. På tross av begrenset aktivitet med landslaget, deltar lag fra både Moldova og Kypros.

FIFA-godkjente landslag
ArmeniaArmenia AserbajdsjanAserbajdsjan BelgiaBelgia Bosnia-HercegovinaBosnia-Hercegovina BulgariaBulgaria DanmarkDanmark EnglandEngland
EstlandEstland FinlandFinland FrankrikeFrankrike FærøyeneFærøyene GeorgiaGeorgia HellasHellas HviterusslandHviterussland
IrlandIrland IslandIsland IsraelIsrael ItaliaItalia KasakhstanKasakhstan KroatiaKroatia LatviaLatvia
LuxembourgLuxembourg LitauenLitauen Republikken MakedoniaMakedonia (FYR) MaltaMalta NederlandNederland Nord-IrlandNord-Irland NorgeNorge
PolenPolen PortugalPortugal RomaniaRomania RusslandRussland SkottlandSkottland SerbiaSerbia SlovakiaSlovakia
SloveniaSlovenia SpaniaSpania SverigeSverige SveitsSveits TsjekkiaTsjekkia[53] TyrkiaTyrkia TysklandTyskland
UkrainaUkraina UngarnUngarn WalesWales ØsterrikeØsterrike
Provisorisk godkjente landslag
KyprosKypros[54] MoldovaMoldova[55]
Ikke godkjente landslag
Andorra har et landslag, men dette har bare spilt treningskamper mot spanske lag. San Marino har et slags landslag som spiller i det italienske klubbsystemet. Albania og Montenegro har begge uttrykt planer om å skaffe seg et kvinnelag. I kvalifiseringen til Mesterligaen i fotball for kvinner 2011/12, stilte både Moldova og Albania med klubblag.
AlbaniaAlbania[56] AndorraAndorra[57] LiechtensteinLiechtenstein[58] MontenegroMontenegro[59] San MarinoSan Marino[60]

Tidligere landslag[rediger | rediger kilde]

Dette er en liste over landslag for land eller politisk avgrensede områder som ikke lenger er gyldige.

De nederlandske AntilleneDe nederlandske Antillene[61] Sovjetunionen Sovjetunionen Tsjekkoslovakia Tsjekkoslovakia Øst-Tyskland Øst-Tyskland

For Jugoslavia og Serbia og Montenegro, se Serbia.

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ fifa.com
  2. ^ Under de fleste turneringer deltar Taiwan under navnet «Kina-Taipei»
  3. ^ RSSSF.com
  4. ^ Women's Soccer United
  5. ^ Afghanistan debuterte på treningsopphold i Tyskland - Revolution in football boots – women’s football in Afghanistan - det tyske utenriksdepartements hjemmeside, senere spilte de offisielle landskamper i SAFF-mesterskapet for kvinner.
  6. ^ Buthan debuterte i desember 2010 med 0-7-tap for Bangledesh
  7. ^ Brunei har ingen registrerte kamper hos FIFA
  8. ^ Jemen har ingen registrerte kamper hos FIFA
  9. ^ Kambodsja har ingen registrerte kamper hos FIFA
  10. ^ Macao har ingen registrerte kamper hos FIFA
  11. ^ Mongolia har ingen registrerte kamper hos FIFA (de har knapt et herrelag heller)
  12. ^ Oman har ingen registrerte kamper hos FIFA
  13. ^ Saudi-Arabia har ingen registrerte kamper hos FIFA
  14. ^ Tadsjikistan har ingen registrerte kamper hos FIFA
  15. ^ Turkmenistan har ingen registrerte kamper hos FIFA
  16. ^ Øst-Timor har ingen registrerte kamper hos FIFA
  17. ^ Den 7. mars 2010 returnerte Sierra Leone til kvinnelandskamper i fotball etter 16 års farvær ifølge FIFA
  18. ^ a b Inkluderer landslag med lengre inaktivitet
  19. ^ Benin har ikke spilt en kamp siden 2006, og har ikke en kvinnelandslagstrener ifølge FIFA
  20. ^ Burkina Faso har ikke spilt en kamp siden 2007, de har aldri deltatt i kvalifiseringen til Afrikamesterskapet, og de har ikke en kvinnelandslagstrener ifølge [1]
  21. ^ Djibouti spilte sin siste registrerte kamp da de tapte 0-8 for Kenya. De trakk laget sitt før returoppgjøret.
  22. ^ Guinea-Bissau har ingen registrerte kamper hos FIFA siden 2006
  23. ^ Kenya har ikke spilt en kamp siden 2006, og har ikke en kvinnelandslagstrener ifølge FIFA
  24. ^ Komorene har kun én registrert kamp de siste årene, et stygt tap mot Mosambik. Likevel dukker de opp på FIFA s afrikaranking. De står også oppført med en egen kvinnelandslagstrener (Mohamed Hassane)
  25. ^ Lesotho har ikke spilt en kamp siden 2006, men de har en kvinnelandslagstrener, ifølge FIFA
  26. ^ Malawi har ikke spilt en kamp siden 2006, men de har en kvinnelandslagstrener, ifølge FIFA
  27. ^ Niger har bare to registrerte kamper hos FIFA i 2007 og ingen i 2008. De to kampene var mot Burkina Faso, som selv ikke er med i verdensrankingen, men som har midlertidig plassering i Afrikarankingen. Niger tapte begge kampene stort. I Niger ble imidlertid kvinnefotball forbudt i 2003, så det kan ta en stund før de har nok kamper til å dukke opp på FIFA-rankingen.
  28. ^ Sao Tomé og Principe har ikke spilt landskamper i fotball i det hele tatt på nesten seks år. Kvinnelandslaget spilte i kvalifisering i 2002
  29. ^ I 2007 ble Den sentralafrikanske republikks landslag diskvalifisert, og dermed trukket fra kvalifiseringen til Afrikamesterskapet 2008. Siden da har herrelandslaget returnert, men ikke kvinnelandslaget.
  30. ^ Togo har ingen kamper siden 2006, men de har en kvinnelandslagstrener, ifølge FIFA. Imidlertid er ikke Togo engang oppført som provisorisk på statistikken.
  31. ^ Uganda har ingen registrerte kamper hos FIFA siden 2002
  32. ^ goalzz.com
  33. ^ Burundi har ingen registrerte landskamper i fotball hos FIFA, men til gjengjeld har de bare hatt landskamper siden 1994
  34. ^ Gambia har ingen registrerte kamper hos FIFA
  35. ^ Kapp Verde har ingen registrerte kamper hos FIFA
  36. ^ Libya har ingen registrerte kamper hos FIFA
  37. ^ Madagaskar har ingen registrerte kamper hos FIFA, og det inngår ikke i fotballpresidentens umiddelbare framtidsplaner.
  38. ^ Mauritania har ingen registrerte kamper hos FIFA
  39. ^ Mauritius har ingen registrerte kamper hos FIFA
  40. ^ Rwanda har ingen registrerte kamper hos FIFA
  41. ^ Seychellene har ingen registrerte kamper hos FIFA
  42. ^ Somalia har ingen registrerte kamper hos FIFA
  43. ^ Sudan har ingen registrerte kamper hos FIFA
  44. ^ Tsjad har ingen kamper registrert hos FIFA, men de har en trener for kvinnelandslaget, ifølge FIFAs hjemmeside. Ifølge et målsetningsprogram (side 3) skal det finnes kvinnefotball i Tsjad.
  45. ^ Belize gjorde comeback i 2010 etter 7 års fravær, ifølge FIFA
  46. ^ Aruba har ikke spilt en FIFA-godkjent kamp siden 2006, ifølge FIFA
  47. ^ Bahamas har ikke spilt en FIFA-godkjent kamp siden 2002, ifølge FIFA
  48. ^ Barbados har ikke nok FIFA-godkjente kampertil å bli godkjent, ifølge FIFA
  49. ^ Grenada passerer ikke ennå FIFA s krav til et godkjent landslag
  50. ^ Martinique var med i de første mesterskapene i CONCACAF, men etter at mesterskapene skiftet navn til Gold Cup og fikk en mer offisiell status, forsvant Martinique, som ikke er medlem av FIFA, ettersom de er et fransk territorium
  51. ^ Montserrat har ingen registrerte kamper hos FIFA
  52. ^ Copa Libertadores
  53. ^ Enda «Den tsjekkiske republikk» er korrekt, er «Tsjekkia» vanlig dagligtale
  54. ^ Kypros har ingen registrerte kamper hos FIFA siden én 2006, og før det bare i 2002
  55. ^ Moldova var, som eneste UEFA-medlem som har deltatt i kvalifiseringer, ikke med på kvalifiseringen til EM i 2009. De har ingen registrerte kamper hos FIFA siden 2006.
  56. ^ Albania har ingen registrerte kamper hos FIFA
  57. ^ Andorra har ingen registrerte kamper hos FIFA
  58. ^ Liechtenstein har ingen registrerte kamper hos FIFA
  59. ^ Montenegro har ingen registrerte kamper hos FIFA etter at de brøt med Serbia
  60. ^ San Marino har ingen registrerte kamper hos FIFA
  61. ^ De Nederlandske antillene har vært inaktive siden 2006 ifølge FIFA. Det er ikke klart hva som skjer med de enkelte delene etter at De nederlandske Antillene ble delt opp i sine bestanddeler.

Se også[rediger | rediger kilde]