Sørafrikansk pelssel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Sørafrikansk pelssel
Sørafrikansk pelssel
Vitenskapelig(e)
navn
:
Arctocephalus pusillus
Schreber, 1775
Norsk(e) navn: sørafrikansk pelssel
Hører til: øreselfamilien,
seler,
bjørnelignende rovpattedyr
Habitat: hav
Utbredelse: Afrika

Sørafrikansk pelssel (Arctocephalus pusillus) har små ører på yttersiden av hodet og har usedvanlig god hørsel under vann. Den kan ikke puste under vann og må med jevne mellomrom opp til overflaten. Hannen kan veie opp til 350k g, hunnen veier rundt 100-120 kg. Den gjennomsnittlige levealder er 20 år. Øreselene samler seg langs kysten i kolonier på flere hundre individer primært for å parre seg, føde unger og jakte på fisk og blekksprut. Arten finnes langs den sydvestlige kysten av Afrika langs en 3000 km strekning. Øreselene kan svømme opp til 28 km i timen.

Utbredelseskart

Tidlig på 1600-tallet begynte hollandske, franske, britiske og amerikanske selfangere å jakte på dem. Det var svært mange som ble uttryddet. I dag er de beskyttet av en lov som ble vedtatt 1973.

Hunnen får den første ungen rundt fire års alderen. Hannen er kjønnmoden først mellom åtte og tolv år avhengig av kroppsvekten. I parringstiden avstår hannen helt fra mat og lever av sitt eget fettlag under huden. Etter befruktningen stopper svangerskapet i fire måneder. Så begynner det aktive svangerskapet som varer i åtte måneder. I slutten av november eller begynnelsen av desember føder hunnen unger, vanligvis en. Nesten 75% av alle selungene fødes på fastlandet. Her er de mindre utsatt for bølger og rovfugler. Ungene er helt avhengig av morsmelken de første seks månedene. Når ungen er rundt seks uker gammel, gjør den sine første forsøk på å svømme, men først når den er fem eller seks måneder gammel tør den svømme alene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Arctocephalus pusillus – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Arctocephalus pusillus – detaljert artsinformasjon