Rjukandefoss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rjukandefoss
LandNorges flagg Norge
BeliggenhetTuv i Hemsedal, Buskerud
ElvMørkedøla
Fossetypesegmentfoss, hestehalefoss
Fallhøyder
 – Totalt fall

18 m
VernestatusMørkedøla ble varig vernet i 1986 (Verneplan III)
Tekniske inngrepingen
Merknad3042-92/40
Posisjonskart
Rjukandefoss ligger i Buskerud
Rjukandefoss
Rjukandefoss
Rjukandefoss (Buskerud)
Kart
Rjukandefoss
60°52′31″N 8°27′51″Ø

Rjukandefoss (alternativ skrivemåte Rjukanfossen) er et fossefall i elva Mørkedøla og ligger rett vest for Tuv og cirka seks kilometer fra sentrum i Hemsedal. Fossen er en segmentert hestehalefoss med en total fallhøyde på 18 m. Den kaster mye vann, spesielt i snøsmeltingen, og navnet kommer av den rykende vanntåken fossen lager.

Rjukandefoss blir av flere også kalt Rjukandefossen, men det er egentlig navnet til en foss som ligger i Henjaelvi i Sogndal og renner ut i Sognefjorden. Kartverket bekrefter dessuten at den eneste korrekte alternative skrivemåten til Rjukandefoss er som Rjukanfossen,[1] en skrivemåte som imidlertid lett kan forveksles med både Rjukanfossen vest i Vestfjorddalen i Tinn kommune i Telemark, Rjukanfossen i Åmli kommune og Rjukanfossen i Bykle kommune, begge i Agder. Dessuten ligger det en Rjukanfoss i elva Flatdøla i Seljord i Telemark og en annen Rjukanfoss i Sireåna i Lund kommune i Rogaland.

Rjukandefoss er skilt ut som en nær 88 dekar stor selvstendig eiendom og har gnr. 92 bnr. 40 i Hemsedal kommune. Dette inkluderer en liten parkeringsplass langs riksvei 52 (Hemsedalsvegen), fra hvor det er en sti på rundt 200 meter med små plankebroer frem mot fossen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]