Rick Riordan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Rick Riordan
Rick Riordan
Rick Riordan, 2008
Født 5. juni 1964 (50 år)
San Antonio, Texas
Yrke Forfatter
Nasjonalitet USA USA
Språk Engelsk
Sjanger barnebøker, mytologi, fantastisk litteratur
Debut Cold Springs (2004)

Richard Russell «Rick» Riordan, Jr. (født 5. juni, 1964) er en amerikansk forfatter av bøker for barn og ungdom.

I femten år underviste han i engelsk og historie i San Francisco og Texas, men er nå forfatter på heltid. Han bor i Boston med sin kone og to sønner, Haley og Patrick. Han har skrevet prisbelønte krimbøker for voksne, men ble først kjent med ungdomsbøkene om Percy Jackson, som er inspirert av gresk mytologi

Riordan har skrevet fem bøker i Percy Jackson-serien som har blitt oversatt til norsk:

Han skrev også The Demigod Files, som inneholder tre romaner om Percy og vennene hans og som er plassert i tiden mellom Slaget om labyrinten og Den siste olympier. Denne har ikke blitt oversatt til norsk. Bøkene om Percy har blitt solgt i over 20 millioner eksemplarer i 35 land, og har ligget på bestselgerlista for barne- og ungdomsbokserier i USA i 223 strake uker per 28. oktober 2011. Den første boken, (Percy Jackson & Lyntyven), ble filmatisert i og film nummer to, Monsterhavet hadde premiere i august 2013. Riordan har innrømmet at figuren Percy er basert på hans egen sønn, Haley, som selv har dysleksi og ADHD.

En ny serie satt i Percy Jackson-verdenen, Gudene fra Olympos Heroes of Olympus, ble påbegynt i 2010. Denne serien har fem nye hovedpersoner (Jason, Piper, Leo, Frank og Hazel), Percy og Annabeth presterer ennå som hovedfigurer i denne serien. Grover kommer noen ganger inn i bildet som en bifigur. Disse har de engelske titlene The Lost Hero (2010), The Son of Neptune (2011), The Mark of Athena (2012), The house of Hades (2013) og Blood of Olympus (2014). The Lost Hero kom ut på norsk i 2013 under tittelen Den forsvunne helten. Neste bok i serien, Son of Neptune, er planlagt utgitt på norsk i 2014.

I 2012 fullførte Riordan en annen serie med ungdomsbøker som tar for seg egyptisk mytologi. Trilogien Kanekrøniken handler om to søsken som oppdager at de stammer fra store egyptiske faraoer. Den røde pyramiden (2010), Ildtronen (2012) og Slangens skygge (2013) har kommet ut på norsk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]