Reichsluftfahrtministerium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 52°30′31″N 13°23′3″Ø

Reichsluftfahrtministerium sett fra Wilhelmstrasse
Bygningen var en av de få bygningene som overlevde krigen, og heter nå Detlev-Rohwedder-Haus. Wilhelmstrasse i forkant bygningen, Niederkirchnerstrasse, tidligere Prinz-Albrecht-Straße til venstre

Reichsluftfahrtministerium (RLM), Riksluftfartsministeriet, var et ministerium i Det tredje rike med hovedkvarter i Berlin. Det er også navnet på bygningen i Wilhelmstrasse i bydelen Mitte hvor RLM holdt til.

Historie[rediger | rediger kilde]

Reichsluftfahrtministerium hadde ansvaret for utviklingen og produksjonen av fly for Luftwaffe. Hermann Göring ledet ministeriet, noe som ga det en særstilling innen det NSDAP. I forbindelse med den tyske opprustningen før andre verdenskrig vokste RLM betraktelig.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Reichsluftfahrtministerium ble bygd på Hermann Görings ordre mellom 19351936. Bygget ble tegnet av Ernst Sagebiel, og er et typisk eksempel på nasjonalsosialistisk arkitektur. Det var et av få bygg som klarte seg under bombingen av Berlin under krigen. Etter krigen ble bygget første overtatt av den sovjetiske okkupasjonsmakten, og deretter av Øst-Tysklands ministerråd. Som Haus der Ministerien ble bygningen et fokalpunkt for folkeoppstanden 17. juni 1953.

Etter den tyske gjenforeningen huset bygningen institusjonen Treuhand som arbeidet med å privatisere tidligere statlig eide øst-tyske bedrifter. Den første lederen av Treuhand var Detlev Rohwedder som ble drept av Rote Armee Fraktion 1. april 1991, og bygningen ble 16. januar 1992 oppkalt etter ham, med det offisielle navnet Detlev-Rohwedder-Haus.

Bygningen har siden 1990 huset det tyske finansdepartementet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]