Protoceratops

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Protoceratops
Nomenklatur
Protoceratops andrewsi
Granger & Gregory, 1923
Hører til
Protoceratopsidae,
Ornithischia,
dinosaurer
Økologi
Habitat: På land
Utbredelse: Mongolia og Nord-Amerika

Protoceratops er en planteetende dinosaurart som levde i tidlig kritt og som tilhører ceratopsia. Protoceratops levde i Gobiørkenen i Mongolia og i Nord-Amerika.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet kommer fra gresk proto-/πρωτο- «første», cerat-/κερατ- «horn» og -ops/-ωψ «face», som betyr «det første hornansiktet».[1]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Protoceratops hadde et smalt, krokbøyd nebb som var dekket av horn, som hos fugler og skilpadder. Skjærende tenner vokste i rader i munnen. Etter hvert som de ble slitt, ramlet de gamle ut og ble erstattet av nye og skarpe tenner. Mange eksperter tror at dinosauren var nærsynt, det vil si at den bare så godt på kort avstand, omtrent som nesehorn gjør i dag. Kragen var støttet av beinspiler i stedet for å være en massiv beinplate, og dette reduserte vektbelastningen på skjelettet. Hannen hadde mer stående krage enn hunnen, kanskje for å imponere henne. Alle beina var som tykke stokker, men forbeina var kortere enn bakbeina. Den lange halen viser at forgjengerne dens gikk på to bein. En lang hale fungerte som balansestav i oppreist stilling.

Den kunne bli opptil 2,5 meter lang, opptil 75 cm. fra hoftene til bakken, og kunne trolig veie opptil 260 kg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Liddell & Scott (1980). Greek-English Lexicon, Abridged Edition. Oxford University Press, Oxford, UK. ISBN 0-19-910207-4. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]