Piotrkowska-gaten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Piotrkowska-gaten
Basisdata
LandPolen
KommuneKatedralna, Górniak

Kart
Piotrkowska-gaten
51°46′34″N 19°27′17″Ø

Piotrkowska Stree i krysset med Tuwima Street. Juli 2023

Piotrkowska-gaten (polsk Ulica Piotrkowska) er en gate i Łódź, og med sine 4,9 kilometer samtidig den lengste handelsgaten i Europa. Den går i rett linje fra Frihetsplassen til Uavhengighetsplassen, og regnes for å være en av Łódź’ mest praktfulle gater.

Piotrkowska-gaten utgjør byens hovedakse, og har opp gjennom historien spontant definert formen til byens sentrum. Navnet ble for første gang brukt i 1821, og gaten var i begynnelsen hovedsakelig en kommunikasjonsvei som forente gamlebyen med den nye bydelen Łódka. Med tiden ble den omdannet til et senter for handel og underholdning, og ble raskt byens varemerke. Gaten gikk i stor grad til grunne etter andre verdenskrig. Først i 1990 begynte en gradvis, men omfattende revitalisering. I dag kan Piotrkowska-gaten sies å inneha samme funksjon som gammeltorgene har i andre byer.

De vakre bygningene (reist i art nouveau), urbanistikken, institusjonene, restaurantene, klubbene og pubene ved gaten har bidratt til å gi den en nærmest kultisk stemning, hvis spennevidde strekker seg langt utenfor Łódź’ grenser.

I dag er Piotrkowska-gaten Łódź-agglomerasjonens hovedakse. Det er her eller i nærheten de fleste viktigste statlige institusjoner, banker, butikker, restauranter og puber befinner seg. Gaten er byens kulturelle, politiske, sentimentale, forretnings- og handelssenter. Den nordlige delen av gaten er omdannet til gågate, og er mer tettbygd med mange vakre mursteinshus. Gatens sørlige del er derimot noe mer løstbygd og preget av fabrikkbygninger. Skillet mellom de to delene utgjøres i dag av Adam Mickiewicz’ og Józef Piłsudskis allé.

Fra 1999 er gaten blitt dekorert med utendørsstatuer i bronse av kjente personligheter med tilknytning til Łódź (den såkalte Galeria Wielkich Łodzian – «De store łodzianers galleri»). På Piotrkowska-gaten finnes også Łódź’ Walk of FameAleja Gwiazd.

Kjente bygninger[rediger | rediger kilde]

Piotrkowska-gaten 53.
Utsikt over Ludwik Geyers aksjeselskap og Hotel Grand.
Pinsens kirke like ved den nordlige enden av gaten.

Mursteinshus[rediger | rediger kilde]

Palasser[rediger | rediger kilde]

Kirker[rediger | rediger kilde]

Fabrikker[rediger | rediger kilde]