Juliusz Kindermanns palass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Juliusz Kindermanns palass
Juliusz Kindermanns palass sett fra Piotrkowska-gaten
LandPolen
StedKatedralna
Historiske fakta
ArkitektGustaw Landau-Gutenteger
Kart
Kart
Juliusz Kindermanns palass
51°45′41″N 19°27′28″Ø

Juliusz Kindermanns palass (polsk Pałac Juliusza Kindermanna) ligger ved Piotrkowska-gaten 137 i Łódź.

Palasset ble reist i italiensk renessanse i 1907 til forretningsmannen Juliusz Kindermann etter tegninger av Karl Seidl fra Wien. Det skulle opprinnelig ha to tilbygg, men til slutt ble kun frontbygningen og ett tilbygg reist. Palasset var en av få residenser som lå langt vekk fra fabrikkbebyggelsen til eieren.

Bygningen bærer preg av florentinsk, romersk og venetiansk renessanse. Elevasjonen fra Piotrkowska-gaten består av seks vindusrader, og vinduenes overstykker har en flattrykt bueform. Hele elevasjonen kranses av en kordongesims, og under denne finnes en vakker mosaikkfrise fra 1909 med allegoriske bilder som forestiller handel og industri. Mosaikken ble utført i det venetianske verkstedet til Antonio Salviatti etter tegninger av Hans Schram. I det asymmetrisk plasserte karnappet finnes et palladiansk vindu. I trappeoppgangen er derimot et vakkert glassmaleri bevart.

I 1910 ble et oransjeri reist på baksiden av palasstomten etter tegninger av Lew Lubotynowicz, og utbygd i 1937 etter Juliusz Kindermanns død. I årene 19401941 ble første etasje ombygd innvendig, og karnappet på den vestlige elevasjonen fjernet. I 1967 ble innkjørsporten omgjort til en arkade.

I dag huser palasset Klub Nauczyciela («Lærerklubben»). Ved siden ligger Józewskis passasje, der hvor palassets nordlige tilbygg opprinnelig skulle reises.