Wilhelm Landaus bankhus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wilhelm Landaus bankhus i Łódź

Wilhelm Landaus bankhus (polsk Dom bankowy Wilhelma Landaua) ligger ved Piotrkowska-gaten 29 i Łódź.

Bygningen forener sin neobarokkform (inspirert av datidens parisiske arkitektur) med art nouveau-motiver (geometriske planteornamenter, karakteristiske masker, maskaroner og vinduenes myke innramming). Også bygningens indre bærer preg av art nouveau-stilen.

Bankhusets to vinger forenes av et rundt hjørne som har tre vinduer og kranses av en effektfull kuppel. Elevasjonen fra Piotrkowska-gaten har seks vinduer, mens den noe lengre fra Stanisław Więckowskis gate har åtte.

Over hovedportalen kan man fra Piotrkowska-gaten se Merkurs hode omkranset av planter og blander, mens portalens bue viser frem eierens initialer «WL» innflettet i plantedekorasjoner.

Historie[rediger | rediger kilde]

Wilhelm Landaus bankforretning ble grunnlagt i 1858 og hørte til de betydeligste private bankene i Warszawa mot slutten av det 19. århundre. I Łódź åpnet banken sin filial i 1870, til å begynne med ved Piotrkowska-gaten 39. Etter at Landau kjøpte tomten ved Piotrkowska-gaten 29, bestemte han seg for å bygge et nytt sete.

Den nye bygningen ble tegnet i 1902 av arkitekten Gustaw Landau-Gutenteger og ble ferdigbygd i 1903. Selve banken hadde sine lokaler kun i andre etasje. Første etasje ble leid ut til butikker, mens tredje og fjerde rommet fire luksuriøse leiligheter. I mellomkrigstiden ble bygningen solgt til Den polske forretningsbank i Lviv, og ble senere kjøpt av en privateier.