Esplanada i Łódź

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Esplanada ved Piotrkowska-gaten

Esplanada i Łódź ligger ved Piotrkowska-gaten 100 og er en av byens fineste restauranter. Restaurantlokalet regnes for å være en av Europas vakreste art nouveau-bygninger.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bygningen huset opprinnelig et kleshus. I 1909 forpaktet firmaet til Hugo Smechel og Julian Rosner delen av en tomt ved Piotrkowska-gaten fra Vevshåndverkernes forsamling i Łódź. Samme år bygde de en klesforretning i art nouveau, med et stort utstillingsvindu som kledde hele første etasje. Overstykket ble utformet i en flattrykt bueform.

I 1926 bestemte den nye forpakteren Wawrzyniec Gerbich seg for å åpne et konditori og en restaurant i bygningen. Adapteringen varte i to år (blant annet fikk elevasjonen vakre stukkaturdekorasjoner med plantemotiver), og i 1928 ble restauranten og konditoriet «Esplanada» åpnet.

Under andre verdenskrig ble lokalet overtatt av tyskerne, og i 1947 ble det overgitt til det polske Konsumentkooperativet. Bygningen ble restaurert mot slutten av 1990-tallet, og fra den tid er lokalets gastronomiske tradisjoner blitt videreført.