Paul Song Weili

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Paul Song Weili
Født13. mai 1913[1]Rediger på Wikidata
Død20. juli 1996[1]Rediger på Wikidata (83 år)
BeskjeftigelseKatolsk prest (1946–), katolsk biskop (1982–) Rediger på Wikidata
Embete

Paul Song Weili (født i 8. mai 1917 nær Anguo i Hebei i Kina, død 20. juli 1996 i Hebei) var katolsk biskop i Langfang i Hebei.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han stammet fra en katolsk familie i bispedømmet Anguo og begynte på juniorseminar som 15-åring. I 1937 begynte han på presteseminaret i Jiaxing i provinsen Zhejiang. Han sluttførte utdannelsen i 1945 og sluttet seg da til lasaristenes kongregasjon, en misjonsorden virksom i Kina.

Prest[rediger | rediger kilde]

Det påfølgende år ble han presteviet av en biskop i Zhejiang. Hans kongregasjon sendte ham til Beijing, og der ble han sendt til en lokal menighet av erkebiskop Thomas Tien Keng-hsin, som senere ble den første kinesiske kardinal.

I juli 1951 ble fader Song fengslet for å ha «assistert imperialister» og sendt til en reform ved arbeid-leir i Heilongjiang nordøst i Kina.[trenger referanse]

Vinteren 1979 ble han løslatt etter 28 års hardt straffearbeid. Han var syk, vekket og arret etter tortur og vedvarende bruk av håndjern.[trenger referanse] Han ble bedt om å holde seg i en landsby i fylket Yongqing nær Langfang, og innledet et pastoralt arbeid som snart omfattet alle ni fylker i området.

Biskop - hemmelig bispevielse[rediger | rediger kilde]

Song Weili ble hemmelig bispeviet 7. februar 1982 av Baodings undergrunnsbiskop Joseph Fan Xueyan. Biskop Fan ble den gang betraktet som undergrunnskatolisismens leder.

Han ble holdt fengslet i flere perioder tidlig i 1990-årene og pålagt av myndighetene til ikke å være pastoralt aktiv utenfor byprefekturet Langfang.[trenger referanse] Grunnen til arrestasjonene var primært hans avvisning av å registrere seg i den kinesiske patriotiske katolske forening og hans intense arbeid for privat opplæring av hemmelige preste- og søsterkandidater i Hebei.[trenger referanse]

I 1993 organiserte undergrunnskatolikkene Langfang som et nytt undergrunnsbispedømme, utskilt fra de tre bispedømmer Beijing, Tianjin og Xianxian, bestående av fylkene Baxian, Dachang, Dacheng, Gu'an, Sanhe, Wen'an, Xianghe, Yongqing og distriktene som utgjør byen Langfang. Det nye bispedømmet ble sagt å omfatte 75 000 katolikker og ha ni presteseminarister, elleve juniorseminarister, 22 søstre og rundt 20 noviser.[trenger referanse] De hadde ni åpne kirker, men arbeidet for å få åpnet ti til.[trenger referanse]

For å lykkes i å få etablert arbeid og få tilbake konfiskerte kirker, nyttet det ikke å være undergrunnskirke.[trenger referanse] Biskop Song lot seg dermed registrere i den offisielle registrerte kirkelige struktur i 1993/94.

Myndighetene anerkjente ham da som en hjelpebiskop av Cangzhou (deres navn på bispedømmet Xianxian), men en del katolikker anså ham som ordinarius for «det nyopprettede bispedømme Langfang», med sete i Baxian. Vatikanet anså¨at han tok seg av Langfang av pastorale hensiktsmessighetsårsaker, men at Langfang ikke var noe nytt bispedømme.[trenger referanse]

Etter alvorlig sykdom døde biskop Song 20. juli 1996, og ble begravet i landsbyen Xigao i Bazhou i Hebei.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b katolsk hierarki ID songwl[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ http://www.catholic-hierarchy.org songwl.html, lest 23. november 2021