Parcas-kvartalet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kvartalet Parcas m.fl. 1733 (nord er ned)

Parcas-kvartalet svensk: Kvarteret Parcas er et kvartal i Gamla stan, Stockholm. Kvartalet er omgitt av Kåkbrinken i nord, Västerlånggatan i øst, Bedoirsgränd i sør og Stora Nygatan i vest. Kvartalet består av kun en eiendom: Parcas 1.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Nesten alle kvartalsnavn i Gamla stan kom til på slutten av 1600-tallet og er oppkalt etter begrep (først og fremst guder) fra den greske og romerske mytologien. Opphavet til navnet Parcas er dog noe uklart og kan være en feiltolkning eller feillesning av eldre dokumenter. På et tomtekart over Gamla stan fra 1716 betegnes kvartalet med ”ee” (Arcus eller Arcas). I den greske mytologien var Arkas sønn til Kallisto og Zevs og stamfar til det arkadiske folket. Det nåværende kvartalsnavnet Parcas ble etablert i 1733 av Petrus Tillaeus.

Kvartalet[rediger | rediger kilde]

Jean Bedoire.
Tomtekart fra 1693.
Västerlånggatan 36A, 2016.

Kvartalet er langsmalt og måler ved Stora Nygatan bare 10,11 alner (motsvarende cirka 6 meter) og ved Västerlånggatan 11,19 alner (motsvarende cirka 6,7 meter). Hele kvartalet består av en eneste bygning.

På 1690-tallet eide vinhandlaren Conrat Cuper (eller Konrad Kuyper) kvartalet. Til nabo i Ulysses-kvartalet hadde han den rike brukseier Johan Lohe. Etter Kuyper ble eiendommen overtatt av hans svigersønn, kjøpmannen Jean Bedoire den yngre (1683–1753). Han tjente seg en formue gjennom blant annet salthandel og hørte i sin tid til Sveriges rikeste personer. Smuget ved siden av er oppkalt etter ham.

På et tomtekart fra 1693 finnes navnene Conrat Cuper og Bedoirs Gränd side ved side. Men på den tiden kan slekten Bedoir ikke knyttes til kvartalet, det skjer først med hjelp av kartmateriale fra 1733. Formodentlig har navnet på smuget blitt innføyd senere i tomtekartet.

Huset Västerlånggatan 36A, var eid og ble på slutten av 1600-tallet bebodd av kamreren Bengt Hansson. Fra hans tid finnes noen murer og takdekorasjoner bevart. Nåværende bygning i kvartalet har lignende fasader mot Västerlånggatan respektive Stora Nygatan. Butikkfasaden mot Västerlånggatan er dog mer påkostet og i to etasjer samt dekorert med støpejernspillarer.

Fasadene fikk sitt nåværende utseende i 1860 respektive 1869. Da var eier kjøpmannen Carl August Slättengren som drev manufakturhandel i huset. En omfattende opprustning og modernisering av eiendommen ble gjennomført i 1969 etter tegninger av arkitekt T. Lögberg.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]