Aesculapius-kvartalet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alfred Rudolf Lundgrens kart med Aesculapius-kvartalet i 1885.

Aesculapius-kvartalet, svensk: Kvarteret Aesculapius, staves også Æsculapius, er et kvartal i Gamla stan i Stockholm. Kvartalet er omgitt av Prästgatan i vest, Spektens gränd i nord, Trångsund i øst og Solgränd i sør. Kvartalet omfatter tre bygårder, hvorav Aesculapius 2 og 3 grenser til Stortorget.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Stortorget med Aesculapius 3 og 2, til høyre er den gamle børsbygningen, 1960.

Nesten alle navn i Gamla stan kom til i løpet av 1600-tallet og senere. De er oppkalt etter hendelser eller personer (hovedsakelig guder) fra gresk og romersk mytologi. Aesculapius var det romerske navnet for Asklepios som var legekunstens gud i gresk mytologi (se også Asklepiosstaven).

Kvartalet[rediger | rediger kilde]

Kvartalet i 1693, da apoteker Gottlieb Fichtelius var en av eierne.
Stortorget i 1902 med apoteket Korpen i nummer 16 lengst til høyre.

I kvartalet ligger det såkalte ”Scharenbergska stortorghuset” (eiendommen Aesculapius 3, nåværende Stortorget 16) som er oppkalt etter apotekeren Johan Scharenberg (1714-1778). Han eide apoteket Förgyllta Korpen (fra 1859 bare apoteket Korpen) fra 1754 til sin død. Den unge Carl Wilhelm Scheele arbeidet en tid på apoteket under Scharenberg og det sies at Scheele her oppdaget syre. Apoteket lå senere med entré og utstillingsvindu mot Stortorget, og eksisterte i ca. 200 år på den samme adressen.

Før Korpen lå også Slottsapoteket i noen år i samme kvartal. Den 21. mars 1575 fikk apotekeren Anthonius Busenius tillatelse av kong Johan III til å holde et ”öppet apotek i staden”. Der fikk han selge medikamenter til allmennheten som kongehuset ikke behøvde. Slottsapoteket ved Stortorget regnes som Sveriges første offentlige apotek, men det stengte ganske snart igjen og apotekvirksomheten ble flyttet tilbake til slottet. Et tomtekart fra 1693 viser at apotekeren Ficthelius (Gottlieb Fichtelius) eide den nordre eiendommen sammen med oberst Knorring. Fichtelius hadde tatt over Förgyllta Korpen etter Jürgen Brandt og drev virksomheten fram til 1721.

På et postkort fra Stortorget i 1902 sees ”Scharenbergska stortorgshuset” med Smedman den äldres Handels-Skola i andreetasjen og Apoteket Korpen på gateplanet. Apoteket lå der fram til 1924, da det flyttet til Västerlånggatan 6, og 1948 enda en gang, nå til lokaler i Mercurius-kvartalet (Västerlånggatan 16/Storkyrkobrinken 7). Fra 1955 har restauranten De Svarta Fåren holdt til i apotekets gamle lokaler mot Stortorget.

På Alfred Rudolf Lundgrens kart over Stockholm fra 1885 er apoteket markert ved Solgränd. Ifølge Björn Hasselblad kan apotekvirksomheten ha påvirket kvartalets navn som knytter det til legekunsten

Bygården Aesculapius 1 hadde på 1950- og 60-tallet en filial av Systembolaget. I 1973 ble eiendommen overtatt av Gunnar Sträng og Systembolaget flyttet til Lilla Nygatan, hvor det ble til desember 2012.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]