Pallas kunstakademi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pallas kunstakademi
LandEstland
Grunnlagt1919
StedTartu
Beliggenhet
Kart
Pallas kunstakademi
58°22′10″N 26°43′47″Ø

Pallas kunstakademi var i mellomkrigstiden og like etter andre verdenskrig den ledende kunstfaglige høyskolen i Estland. Den lå i byen Tartu i sør, som dermed ble landets ledende kunstnermiljø.[1] Det ble grunnlagt av frivillige, først som en kunstnerkrets i 1918, etterfulgt av et beskjedent atelier og studioåret etter. All undervisning baserte seg på personlige relasjoner og studentene hadde oftest utøvende kunstnere som sine læremestre. Dette fremmet stor kunstnerisk og stilistisk variasjon, og betydelig innflytelse fra nye strømninger i kunsten.[2]

På slutten av den tyske okkupasjonen 1944 flyktet mange kunstnere til Sverige eller Finland, og derfra ofte videre til Kontinentet eller Amerika. Noen få vendte også tilbake under ulike tøvær, og Pallas kunstakademi drev uavbrutt undervisning andre verdenskrig. Men etter krigen ble det avløst av Estiske SSR Tartu kunstinstitutt, og etter få år ble Pallas-instituttet oppløst.

Under Sovjetperioden svingte politikken overfor estiske kunstnere, med vekjsling mellom tøvær og innstramming. Medlemskap i det offisielle kunstnerforbundet ble i 1950-årene forutsetning for å få kjøpt maling, og Pallas-miljøet overlevde ikke i det strenge sensurregimet som utviklet seg etter krigen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kokk, Aavo og Eilart, Andres: Brushstroke Estonia, forlaget Regio. Tallinn, 2011, side 156.
  2. ^ Kokk, Aavo og Eilart, Andres: Brushstroke Estonia, forlaget Regio. Tallinn, 2011, side 156.