Pablo Varela Server

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pablo Varela Server
Født2. juli 1942Rediger på Wikidata
Dénia
Død6. jan. 2024[1]Rediger på Wikidata (81 år)
Panama by[1]
BeskjeftigelseKatolsk prest (1970–), katolsk biskop (2004–) Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedUCLouvain
Universitetet i Havanna
Universitat de València-Estudi General
Gregoriana
NasjonalitetSpania
Våpenskjold
Pablo Varela Servers våpenskjold

Pablo Varela Server (født 2. juli 1942 i Dénia i provinsen Alicante i Spania, død 6. januar 2024 i Panama by[2]) var en spansk-cubansk, panamansk katolsk prelat, universitetsprofessor og universitetspresident samt hjelpebiskop i Panama by.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Pablo Varela Server ble født i Spania. I en alder av syv år flyttet han til HavanaCuba med familien. Han begynte studiene ved Universitetet i Havana. Av særlig politiske grunner måtte han fortsette studiene ved det spanske Universitetet i Valencia til det tredje år, da han så tok fatt på presteutdanningen. Han tok grader i filosofi og teologi fra Katholieke Universiteit Leuven i Belgia.[trenger referanse]

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble ordinert til prest den 28. juni 1970 i kapellet på Colegio Pro América Latina ved universitetet i Leuven av Charles-Marie Himmer, biskop av Tournai i Belgia,[3] rådgiver for den Jeunesse ouvrière chrétienne (JOC) og en av underskriverne av katakombepakten.

Erkebiskopen av Panama, Marcos Gregorio McGrath, inviterte ham til å jobbe som lærer ved seminaret San Jose i den panamanske hovedstaden, og med godkjenning fra erkebiskopen av Havana aksepterte han invitasjonen om å komme til Panama. I 1972 begynte han sin tjeneste ved seminaret.

I 1978 vendte han tilbake til universitetet for å studere til doktorgrad og mottok en doktorgrad i teologi fra Det pavelige gregorianske universitet i Roma, hvor avhandlingen hans om fundamentalteologisk metodikk ble tildelt ham summa cum laude.

I 1998 utnevnte erkebiskop José Dimas Cedeño Delgado, erkebiskop av Panama, ham til rektor ved San José-seminaret. I juni 2000 ble han valgt til president for Universidad Católica Santa María La Antigua og overtok denne stillingen.[3]

Hjelpebiskop i erkebispedømmet Panama[rediger | rediger kilde]

Pave Johannes Paul II utnevnte ham til titulærbiskop av Macomades Rusticiana og hjelpebiskop i Panama den 26. februar 2004. Han ble ordinert til biskop av erkebiskopen av Panama, José Dimas Cedeño Delgado, den 17. april samme år; medkonsekratorer var erkebiskop Giacomo Guido Ottonello, apostolisk nuntius til Panama, og Oscar Mario Brown Jiménez, biskop av Santiago de Veraguas.

Pave Frans innvilget hans aldersrelaterte avskjedssøknad den 26. april 2019.[4]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b www.laestrella.com.pa[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Fallece monseñor Pablo Varela Server, obispo auxiliar de la Arquidiócesis de Panamá» (spansk). Besøkt 7. januar 2024. 
  3. ^ a b «Monseñor Pablo Varela» (spansk). arquidiocesisdepanama.org. 7. januar 2024. Besøkt 7. januar 2024. 
  4. ^ «Rinuncia di Ausiliare di Panamá (Panamá)». Tägliches Bulletin (italiensk). Presseamt des Heiligen Stuhls. 26. april 2019. Besøkt 26. april 2019. 
  5. ^ marindsm, lest 8. januar 2024