Katholieke Universiteit Leuven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Arenberg-slottet, en av bygningene til Katholieke Universiteit Leuven

Katholieke Universiteit Leuven (kort K.U.Leuven) er et pavelig universitet og ved siden av Université catholique de Louvain en av to etterfølgerinstitusjoner etter Det katolske universitetet i Leuven, Belgias eldste universitet.

Det katolske universitetet i Leuven ble grunnlagt av pave Martin V i 1425. Det ble opprinnelig kun undervist på latin. Under revolusjonskrigene ble universitetet oppløst, men gjenopprettet i 1835. Da ble fransk også undervisningsspråk. Nederlandsk ble først undervisningsspråk i 1930. I 1968 ble den nederlandskspråklige seksjonen et selvstendig universitet, og universitetet ble dermed delt i to. Det nederlandskspråklige Katholieke Universiteit Leuven beholdt bygningene i Leuven, mens det franskspråklige Université catholique de Louvain i løpet av 1970-tallet flyttet til Louvain-la-Neuve.

I 2006 hadde universitetet 31 420 studenter og 8 617 ansatte.

Katholieke Universiteit Leuven er et sterkt forskningsorientert universitet, som regnes som et ledende universitet på mange fagområder. Sammen med sin franskspråklige søsterinstitusjon er det verdens eldste katolske universitet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]