Operasjon Serval

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Opersjon Serval
Konflikt: Krigen i Nord-Mali
Opersjon Serval
Stillingen i januar 2013
Dato 11. januar 2013-dags dato
Sted Azawad, Mali
Parter
Frankrike Frankrike MUJAO
AQMI
Ançar Dine
Tap
Ukjent Ukjent

Operasjon Serval er en pågående fransk militæroperasjon i Mali. Målet for operasjonen er å stoppe og bekjempe et opprør av islamistiske opprørere nord i Mali som har spredd seg til mer sentrale strøk i landet.

Navnet på operasjonen kommer fra den middelsstore afrikanske katterasen serval.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Tuaregopprøret i Mali i 2012

Tuaregopprøret i Mali i 2012 (fransk: Rébellion touareg de 2012), også kalt Azawad-krigen (La guerre de l'Azawad), er et pågående separatistisk opprør startet 17. januar 2012 i Azawad-regionen av tuareger og andre folkeslag i Sahara mot den maliske regjeringa. Opprøret ledes av den nasjonale bevegelsen for Azawads frigjørelse (MNLA), som består av tidligere opprørere og et stort antall tuaregsoldater som har vendt tilbake til Mali etter å ha sloss enten for det nasjonale overgangsrådet eller den libyske hæren i borgerkrigen i Libya. En annen tuaregisk opprørsgruppe er den islamistiske Ançar Dine.

21. og 22. mars ble det utført et militært statskupp ledet av kaptein Amadou Sanogo mot den folkevalgte presidenten Amadou Toumani Touré, som siden 2012 hadde vært landets president. Etter kuppet har opprørerne hatt stor militær framgang, og de tre store byene i Azawad, Kidal, Gao og Tombouctou, ble inntatt av MNLA og Ançar Dine fra 30. mars til 1. april.[1]

Tuaregene er et berbersk nomadisk folkeslag med en estimert befolkning på 5,7 millioner i flere nordafrikanske land, inkludert omtrent sju prosent av Malis befolkning på 14 millioner, som mener de har blitt politisk marginalisert av befolkningen sør i Mali.[2]

Frankrike sendte først i 2013 flystyrker, senere bakkestyrker og amfibiekrigsskipet «Dixmude». De har også bygget seg opp en koalisjon av andre bidragsytere.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Boston.com: Islamist group plants flag in Mali’s Timbuktu
  2. ^ Al-Jazira: Is Mali heading for a split?