Mouvement national pour la libération de l’Azawad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mouvement national pour la libération de l’Azawad
LandMali
Leder(e)Bilal Ag Acherif
Ideologinasjonalisme, separatisme
Grunnlagt2011
HovedkvarterTimbuktu
Flagg
Nettstedwww.mnlamov.net

Mouvement national pour la libération de l'Azawad (MNLA; Den nasjonale bevegelsen for Azawads frigjøring; tamasheq: ⵜⴰⵏⴾⵔⴰ ⵏ ⵜⵓⵎⴰⵙⵜ ⴹ ⴰⵙⵏⵏⴰⵏⵏⵓ ⵏ ⴰⵣⴰⵓⴷ;[1] Tankra n Tumast ḍ Asnnannu n Azawd; arabisk: الحركة الوطنية لتحرير أزواد DIN: al-Ḥakarat al-Waṭaniyya li-Taḥrīr Azawād), er en politisk og militær organisasjon i Mali som kjempet for et selvstendig eller autonomt Azawad gjennom Tuaregopprøret i Mali i 2012 og Krigen i Nord-Mali.

Bevegelsen ble grunnlagt i oktober 2011 ved en sammenslåing av Mouvement national de l'Azawad (MNA), «Azawads nasjonalbevegelse», etablert i november 2010, og Mouvement touareg du Nord-Mali (MTNM), «tuareg-bevegelsen for Nord-Mali», koblet til tidligere opprør i årene 2006 til 2009. I tillegg til tuareger, inkluderer den også andre sahariske stammefolk. Bevegelsen rommet blant annet tuareger som tidligere kjempet på begge sider iborgerkrigen i Libya i 2011, og som siden vendte tilbake til Mali.

Den maliske regjeringa har anklaget bevegelsen for å ha tilknytning til al-Qāʿidah i det islamske Maġrib, en reaksjon ikke ulike den andre stater har brukt under den arabiske vår. MNLA har nektet for at dette er sant.

I april 2012 hadde bevegelsen, sammen med den islamske organisasjonen Ançar Dine, skaffet seg kontrollen over praktisk talt hele Nord-Mali, inkludert de tre største byene, Kidal, Gao og Tombouctou. 6. april erklærte MNLA Azawad for å være en uavhengig stat.

Bilal Ag Acherif er MNLAs generalsekretær.

Franske militære kilder anslo i 2013 organisasjonens militære styrke til 1300 mann.[2] Organisasjonens egen talsmann oppga i 2015 at de hadde 3000 stridende.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^
  2. ^ Notin, Jean-Christophe (2014). La guerre de la France au Mali. Paris, Tallandier. s. 346
  3. ^ Rimondi, Laurène (2015). «Pas de liens entre les Touaregs et les terroristes»[død lenke]. Le Point 10. juni 2015.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]