Oligomerus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oligomerus
Oligomerus ptilinoides
Nomenklatur
Oligomerus
L. Retdenbacher, 1849
Populærnavn
stripeborebiller[1]
dødningeur, veggesmeder, mit
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
OverfamilieBore- og hettebiller
Økologi
Antall arter: 18
Habitat: terrestrisk, i død ved
Utbredelse: holarktis, Afrika
Inndelt i

Oligomerus er en slekt av små, ofte vedborende biller. Mange borebillearter kan leve av tørt trevirke og kan gjøre stor skade på bygningstømmer, møbler og andre tregjenstander. De er kjent under navn som «dødningeur», «mit» og «tremark».


Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (gjerne 5-7 mm), avlange, sylindriske borebiller. Som oftest brunlige på farge. Antennene er 11-leddete, de tre ytterste leddene er lange, smale og sylindriske, ledd 3-8 er ganske små. Hodet er kort og bredt med ganske store fasettøyne. Pronotum er klokkerfomet, fint punktert og hårete. Dekkvingene er jevnbrede, fint og tett hårete med litt utydelige rader av små punktgroper.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De fleste av borebillene lever utendørs og borer i død ved. De har mikroorganismer som hjelper dem å fordøye veden. En del arter har tilpasset seg å angripe bygningstømmer og møbler, og "markhull" i treverk stammer oftest fra disse billene. De er i stand til å angripe ganske tørt og hardt treverk. Disse artene liker gjerne å ha det varmt og man finner ofte at skadene er konsentrert til varme steder, for eksempel langs varmtvannsrør. Hos noen arter kommuniserer billene ved å dunke hodet og forbrystet mot veggene i gangene de lever i. Dette gir en hørbar tikking og har gitt opphav til navn som dødningeur og veggesmeder.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er vidt utbredt i Holarktis, men mangler i Norge, og også i det sørlige Afrika.



Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 2. oktober 2020. Besøkt 2. oktober 2020. 


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]