Nouméa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kart over Nouméa

Nouméa er hovedstaden i den franske besittelsen Ny-Caledonia i Melanesia i sørlige Stillehavet. Byen ligger på den sørlige delen av hovedøya Grande Terre. Byen ligger ved en beskyttet dyphavshavn som fungerer som hovedhavnen for Ny-Caledonia. Byen har en også internasjonal flyplass. Et nikkelsmelteverk befinner seg i byen. Severdigheter omfatter museer og et akvarium.

Fontaine Céleste i Nouméa
Satellittbilde over Nouméa

Byen hadde 91 400 innbyggere i 2005, bestående av europeere, polynesiere, indonesiere og vietnamesere, foruten også mange melanesiere. Nouméas hovedstadsområde har 146 245 innbyggere (2004) og omfatter også Le Mont-Dore, Dumbéa og Païta. Siden 1996 har byen årlig vokst med 2,5 prosent og i dag bor 60,4 prosent av Ny-Caledonias befolkning i Nouméas storbyområde.

Byområdet var ikke like viktig for øyas lokalbefolkning før europeerne bygget. Den første fra Europa som bosatte seg var den britiske handelsmannen James Paddon i 1851. Franskmennene tok kontroll over øya noen år senere da de 1854 anla en bosetning. Området var opprinnelig en fengselkoloni og senere et sentrum for utvinning av nikkel og gull. Under den andre verdenskrig var Nouméa USAs militære hovedkvarter i Stillehavet.

Sport[rediger | rediger kilde]

Fotballlaget AS Magenta har sin hjemmearena på Stade Numa-Daly Magenta i Nouméa.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Nouméa – bilder, video eller lyd