Notker Balbulus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Notker Balbulus
Notker Balbulus
Født Ca. 840
Heiligau
Død 8. april 912
St. Gallen
Saligkåret 1512
Anerkjent av Den katolske kirke
Festdag 6. april
Se også Ekstern biografi
Vernehelgen Stamme barn og musikere
I kunsten Fremstilles som en munk som gjerne slår løs på djevelen med en stokk. Fremstilles også med et møllehjul, en bok og en stav.

Notker Balbulus (også skrevet Notger og kjent som Notker stammeren, Munken av St. Gallen og Notker av St. Gallen) var en frankisk benediktineremunk, musiker og poet. Han regnes som den som er ansvarlig for utbredelsen av gregoriansk sang i tyske klostre.

Allerede som barn kom han til benediktinerklosteret i St. Gallen. Der fikk han opplæring og ble der hele livet som legbror. På grunn av en talefeil fikk han tilnavnet den stamme (latin: Balbulus). Kanskje på grunn av dette handicapet fant han interesse i musikk. Sammen med to andre studerte han musikk og gjorde klosteret til et senter for kirkemusikk.

Han ble etterhvert legbror i klosteret, og ble omtalt som «svak av legeme, men ikke av sinn, stam av tunge, men ikke av intellekt». I årene i klosteret var han lærer, bibliotekar, gjestemester, forsanger og til slutt leder for klosterskolen. Han var vel ansett i samtiden og folk søkte ofte råd hos ham. Keiser Karl den tykke skal jevnlig ha søkt til ham for råd.

Hans litterære innsats var stor, og han oversatte verker av blant andre Aristoteles og Boethius til tysk. Det er mulig at han er «Munken fra St. Gallen» (Monachus Sangallensis) som skrev Gesta Caroli Magni en biografi om Karl den store skrevet på vers etter kongens bestilling, De frankiske kongenes breviarium og Metrum de vita sancti Galli, en biografi om St. Gallen som hadde grunnlagt klosteret. Han skrev også sannsynligvis et martyrologium.

Hans største arbeid gjorde han innen kirkemusikk, og han skrev flere salmer. I Norsk Salmebok som kom ut i 1985 er han representert. Han er kjent som den som er ansvarlig for utbredelsen av den gregorianske sangen i tyske kloster. Hans viktigste verk er Liber Hymnorum fra 884. Han skrev både tekst og melodi til salmene. Han spesialiserte seg på såkalte «sekvenser», en salmetype brukt på viktige dager i kirkeåret.

Han døde 8. april 912 og relikviene etter ham blir oppbevart i domkirken i St. Gallen. Kulten etter ham startet rett etter hans død og ble godkjent av pave Julius II i 1512. Minnedagen hans er 6. april.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Notker the Stammerer – bilder, video eller lyd