Nothorhina punctata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nothorhina muricata
Nomenklatur
Nothorhina muricata[1]
Fabricius, 1781
Synonymi
Nothorhina punctata (Dalman, 1817)
Populærnavn
(reliktbukk)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
UnderfamilieStubbebukker
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: Åpen skog. Larver i gamle, levende furuer.
Utbredelse: den palearktiske sone
spredte funn i Norge

Nothorhina muricata er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Artsdatabanken har ikke tildelt noe normert navn, men reliktbukk er foreslått. Den er en sjelden art som bare er funnet noen få steder i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (7–13 mm), slank og spinkel, brun trebukk med middels lange antenner. Den kjennes særlig på pronotum er lengre enn bredt med en rasplignende overflate på sidene. Hodet er kort og bredt med ganske små fasettøyne og kjever. Pronotum er rektangulært, noe lengre enn bredt, grovt punktert bortsett fra et felt i midten. På sidene er det grovt tverr-rynket, de skarpe rynkene ligner overlaten på en rasp. Dekkvingene er parallellsidige med markerte, rettvinklede skuldre og læraktig overflate. Hver dekkvinge har to litt utydelige lengderibber. Beina er nokså korte og rødlige.

Levevis[rediger | rediger kilde]

I motsetning til de fleste andre trebukker lever larvene til denne arten tilsynelatende bare i levende trær. Den trenger gamle, grove furutrær som står slik til at de får mye sol. Egnede trær er sjeldne i det moderne kulturlandskapet, dette er derfor regnet som en sjelden og truet art, men den kan være noe oversett da den lever i et habitat der det sjelden blir lett etter trebukker, og den voksne billen er ganske sky og gjør lite av seg. Billen kan lage en knitrende lyd. Angrepne trær kan kjennes på at barken på det angrepne stedet får en honninggul farge. Larveutviklingen tar ett til to år.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Europa og Midtøsten, men utbredelsen er flekkvis og lokal. I Norge er det gjort noen få funn ved Oslo, i Trøndelag og i Troms.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 3. mars 2022. Besøkt 3. mars 2022. 
  2. ^ Ødegaard F, Hanssen O, Laugsand AE og Olberg S (24. november 2021). «Biller. Vurdering av Nothorhina muricata som NT for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 30. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]