Norsk Maritimt Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°54′8,9532″N 10°41′54,542″Ø

Norsk Maritimt Museum
Norsk Maritimt Museum
Inngangen til hovedbygningen.
Sted Oslo
Etablert 1914
Museumstype Maritimt museum
Direktør Espen Wæhle

Sjøfartsmuseet (til venstre) og Frammuseet (til høyre)
Norsk Maritimt Museum ligger i Oslo
Norsk Maritimt Museum
Norsk Maritimt Museum på kartet over Oslo

Norsk Maritimt Museum, tidligere Norsk Sjøfartsmuseum, er et museum stiftet i 1914 i forbindelse med Jubileumsutstillingen på Frogner 1914, der museet fikk overta de sjøfartsrelaterte utstillingsobjektene. Disse måtte imidlertid lagres frem til 1929, da museet kunne flytte inn i lokaler på Norsk Folkemuseum, hvor det hadde tilhold til 1960. Da flyttet museet til nybygde lokaler på Bygdøynes i Oslo. 1. januar 2010 endret museet navn fra Norsk Sjøfartsmuseum til Norsk Maritimt Museum.

Museet har som hovedmål å være en landsdekkende institusjon som skal skape kunnskap om norsk sjøfart og virksomhet knyttet til kyst, sjø og vassdrag i historiske og samtidige perspektiver. Det er videre et mål å belyse hvordan dette har hatt og har betydning for kulturell, sosial og økonomisk utvikling i Norge. Museet har forvaltningsansvar for kulturminner under vann på strekningen fra Svenskegrensen til Åna-Sira.

Foruten faste utstillinger i hovedbygningen, Båthallen, malerisalen og Supervideografen, har museet også skiftende utstillinger og ulike arrangementer og foredrag – og Garibaldis grotte for de minste. Polarskipet «Fram» som ligger like ved Norsk Maritimt Museum fikk tilhold i Frammuseet i 1935. Polarjakten «Gjøa» har siden 1972 også hatt tilhold på museumsområdet.

Tidligere direktører[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Norwegian Maritime Museum – bilder, video eller lyd