Frammuseet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Inngangspartiet
Frammuseet sett fra sjøsiden

Frammuseet er et museum i Oslo med polarskipet «Fram» fra 1892 som hovedattraksjon. Museet skildrer de historiske norske polferdene og de tre store polfarerne Fridtjof Nansen, Otto Sverdrup og Roald Amundsen.

Skuta er utstilt i original med intakt interiør og gjenstander og besøkende kan gå fritt ombord. Museet formidler historien om de norske polferdene, som også representerer verdenshistorie innen polarforskning; Nansens ferd over Polhavet og hans forsøk på å gå på ski over Nordpolen, Sverdrups ekspedisjon til Grønland, hvor mer enn 200 000 kvadratkilometer nytt land ble oppdaget og Amundsens Sydpolferd, oppdagelsen av Nordvestpassasjen og hans forsøk på å nå Nordpolen. Utstillingene har et representativt utvalg dyr fra polarstrøkene som isbjørner, pingviner og moskusokser.

Museet ble åpnet den 20. mai 1936.

Frammuseet (til høyre) og Sjøfartsmuseet (til venstre)

Oscar Wisting var blant dem som deltok svært aktivt i forberedelsen til åpningen av museet og i tiden etter. Han var 65 år, men klatret i riggen, pusset og stelte hver eneste dag. Han pleide å overnatte i sin tidligere lugar når han jobbet ombord. Om morgenen 5. desember 1936, noen få dager før 25-årsjubileet for Sydpolferden, ble han funnet død i køya si ombord.

StubbDenne artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Hvis du vet mer om emnet, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den eller foreslå endringer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 59°54′11,491″N 10°41′58,445″Ø