Nervei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Nervei
Nervei
Utsikt over Nervei
Land Norge Norge
Fylke Finnmark
Kommune Gamvik
Postnummer 9773

Koordinater: 70°39′56,761″N 27°50′36,510″Ø

Nervei (samisk: Njereveadji) er et sjøsamisk fiskevær i Gamvik kommune, Finnmark fylke. Stedet har rundt 40 innbyggere (2008). Bosetningen har vært forholdsvis stabil i de siste 30 år.

Nervei ligger midt i Langfjorden som går inn der Hopsfjorden og Tanafjorden møtes.

Hovedtyngden av næringsvirksomheten er fiske og jordbruk, blant annet produksjon/eksport av torsk, tørrfisk, kongekrabbe, sau og produkter av mohairull.

Adkomst til Nervei skjer i dag med hurtiggående rutebåt, MS «Falkefjell» som betjener Tanafjorden med anløp på Skjånes, Smalfjord, Langfjordnes og Laggo.

Veiforbindelse[rediger | rediger kilde]

Bygda har kjempet for veiforbindelse i mer enn 50 år. En utbedring av eksisterende kjørespor i 2002 førte til fortgang i dette arbeidet. En planprosess for bygging av vei ble påbegynt i 2005 og reguleringsplan for vei er endelig stadfestet. Våren 2008 konkluderte bygdefolket med at det er lite sannsynlig at fylkespolitikerne ville prioritere bygging av vei i årene som kommer, og bestemte seg derfor for å etablere et veilag for å «hjelpe» fylkespolitikerne i gang. Fylkestinget, Fylkesmannens landbruksavdeling, og Sametinget bevilget totalt ca. 2,2 mill kr. I tillegg kommer private midler. Første fase av byggearbeidene, anleggsveien, ble bygd helt ned til Nerveidalen og knyttet til eksisterende landbruksvei høsten 2008. Deler av arbeidet ble utført av lokalbefolkningen. Dette gjorde det mulig å kjøre forsiktig til Nervei med grovbygde biler. Det var en fantastisk milepel for bygda og bygdefolket. På grunnlag av en søknad fra Gamvik kommune, grep samferdselsminister Liv Signe Navarsete sjøl direkte inn i veisaken, og bevilget kr 5 millioner kroner som et bidrag til «spleiselaget» for veien. Den 5. oktober 2009 startet derfor anleggsarbeidene på nytt. Det ble utført betydelig arbeider på veien høsten 2009, og arbeidene startet opp igjen i august 2010. Totalt skal det bygges for ca. 3,5 millioner kroner høsten 2010, takket være de gjenstående midler fra bevilgningen fra Samferdselsdepartementet og 1 million kroner i bevilgning fra Finnmark fylkesting.

14. november ble arbeidet avsluttet for året 2010. Vegkroppen for de første 7,5 km fra RV 888 (Reinoksevann) ble ferdig. Etter dette gjensto bære- og topplag, noe som tilsa mulighet for å kunne brøyte veien på vinteren. Bygdefolket søkte høsten 2010 Statens vegvesen og Finnmark fylkeskommune om økonomisk bistand til å holde veien åpen vinteren 2010/11. Dette ble avslått og veien er derfor stengt. Med privat innkjøpt brøyteutstyr ble arbeidet med å åpne veien påbegynt 12. mai 2011. Man regnet med at veien ville bli farbar for høye 4 WD biler fra 1. juni 2011.

Takket være en bevilgning på 1 million kroner fra Fylkestinget for 2011, vil det bli produsert og lagt ut bærelag ca. 8 km i 2011. Arbeidene startet opp igjen 1. september 2011. Veien er ikke åpnet for alminnelig ferdsel, kjøring skjer på eget ansvar.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]