Milan Lach

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Milan Lach
Født18. nov. 1973[1]Rediger på Wikidata (50 år)
Kežmarok
BeskjeftigelseDiakon (2000–), katolsk prest (2001–), Greek-Catholic priest, katolsk biskop (2013–) Rediger på Wikidata
Embete
Akademisk gradTeologisk doktorgrad
Utdannet vedDet pavelige orientalske institutt
NasjonalitetSlovakia
Våpenskjold
Milan Lachs våpenskjold

Biskop Milan Lach i St. John the Baptist Cathedral (Parma, Ohio), 2021.

Milan Lach (født 18. november 1973 i Kežmarok i Tsjekkoslovakia) er en slovakisk katolsk geistlig og hjelpebiskop i Bratislava.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Jesuitt[rediger | rediger kilde]

Milan Lach studerte ved det gresk-katolske teologiske fakultet i Prešov, gikk inn i jesuittenes novisiat i Trnava i 1995, og fullførte senere sine teologiske studier ved det teologiske fakultetet ved Universitetet i Trnava. Han ble ordinert til diakon den 11. november 2000 av den apostoliske eksark i Košice, Milan Chautur.[trenger referanse]

Prest[rediger | rediger kilde]

Den 1. juli 2001 mottok Lach prestevielsens sakrament i Košice av biskop Milan Chautur. Han virket ved Michal Lacko-senteret for østlig og vestlig spiritualitet i Košice, der han var superior fra 2009 til 2011. Deretter var Lach visedekan ved Det teologiske fakultet ved Universitetet i Trnava. I 2009 fullførte han sin doktorgrad i Orientalske ekklesiastiske studier ved Det pavelige orientalske institutt i Roma. Samtidig var han wpiritual ved Det pavelige kolleg Russicum. Han har vært medlem av redaksjonen for det teologiske tidsskriftet Verba Theologica siden 2010. I 2011 ble han visedekan ved Det teologiske fakultet ved Universitetet i Trnava, ansvarlig for eksterne relasjoner og utvikling.[2]

Hjelpebiskop i Prešov[rediger | rediger kilde]

Den 19. april 2013 utnevnte pave Frans ham til titulærbiskop av Ostracine og utnevnte ham til hjelpebiskop i erkeparkiet Prešov. Han ble bispeviet den 1. juni 2013 av Ján Babjak, erkebiskop av Prešov. Medkonsekratorer var biskopen av Košice, Milan Chautur, og biskopen av Bratislava, Peter Rusnák.

Fra 2016 til 2017 var han visitator for Kongregasjonen for Østkirkene til de orientalske seminarer og høyskolene i Roma.

Administrator, så biskop, av eparkiet Parma i USA[rediger | rediger kilde]

Den 24. juni 2017 utnevnte pave Frans ham til apostolisk administrator av det vakante eparkiet Parma i den rutenske gresk-katolske kirke i USA.[3] Innsettelsen fant sted 21. juli samme år. 1. juni 2018 utnevnte paven ham til bispedømmebiskop av eparkiet i Parma. På grunn av det synkende antallet katolikker i eparkiet, planla Lach å slå sammen noen menigheter, noe som møtte motstand i Parma. Begivenhetene førte til et besøk av Kongregasjonen Østkirkene i 2021.[4]

Hjelpebiskop i Bratislava[rediger | rediger kilde]

Den 23. januar 2023 utnevnte pave Frans ham på nytt til titulærbiskop av Ostracine, og nå til hjelpebiskop i Bratislava.[2] Han behersker slovakisk og italiensk flytende, kommuniserer aktivt på engelsk og russisk, og passivt på fransk.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ press.vatican.va, besøkt 4. november 2023[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b «Nomina del Vescovo Ausiliare dell’Eparchia di Bratislava per i cattolici di rito bizantino (Slovacchia)». Tägliches Bulletin (italiensk). Presseamt des Heiligen Stuhls. 23. januar 2023. Besøkt 23. januar 2023. 
  3. ^ «Nomina dell’Amministratore Apostolico sede vacante dell’Eparchia di Parma dei Ruteni (U.S.A.)». Tägliches Bulletin (italiensk). Presseamt des Heiligen Stuhls. 24. juni 2017. Besøkt 24. juni 2017. 
  4. ^ Bishop Kurt’s rising Ruthenian star, pillarcatholic.com
  5. ^ catholic-hierarchy.org lachm, lest 8. juli 2023

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]