Hopp til innhold

Max Victor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Max Victor
Født20. des. 1919Rediger på Wikidata
Død21. mai 1993Rediger på Wikidata (73 år)
BeskjeftigelseKunstmaler, billedhugger Rediger på Wikidata
NasjonalitetDanmark

Max Victor (1919–1993) var en dansk autodidakt kunstmaler, grafiker og billedhugger.

Victor syklet fra Danmark til Frankrike som tenåring og startet sin egen utdannelse ved diverse museer og kunst institusjoner.

Var egentlig beskjeftig som kunst selger, og hans spesiale var kunst forfalskninger. Han restaurerte en rekke samlinger på danske slott og herregårder, og i forbindelse med 2. verdenskrig var han taksator for den danske stat på krigsskadet kunst.

Han reiste meget rundt i Europa og i Oslo møtte han sin andre kone, den norske kunstneren og designeren Ingebjørg Skalleberg. De giftet seg i Nice og fikk en datter.

Victor har fått benevnelsen av Ernst Fr. Hansen: «En kunstner i verdens format--En Sær snegl-- En av de mest begavede kunstnere fra Danmark».[1]

Bosatt i «Skyttehuset» ved Dybesø i Rørvig Sogn 1958–1967 med sin tredje kone, Else Victor. Fra 1967 reiste de i Syd-Europa i en årrekke, og vendte først tilbake til Danmark i 1975, hvor han og hans kone slo seg ned i Gundslev gamle skole på Falster.

Ernst Fr. Hansen skrev i danske Kristeligt Dagblad 1964: «Alt Max Victor skaper -det føler man sterkt, både når man betrakter hans maleri, skulptur og de grafiske arbeider kommer innefra og står som et uttrykk for en sterk nyansert menneskelighet. Her er ikke noe med pop eller lettkjøpt manierisme. Videre er det sjeldent og stifte bekjentskap med en kunstner av internasjonalt format, til tross for at Max Victors kunst tydelig er av det format og hans navn er velkjent av Danmarks grenser, er han her hjemme kun kjent av spesialister og en krets av beundrere.»[2]

Han var i 1960 årene en av Danmarks best betalte kunstnere.[3]

Kunstkritikeren Kai Flor skrev i Berlingske Tidende i 1962: «Max Victor arbeider alene i det koloristiske; med skiftende dramatikk, lyriske betoning og skjønt med naturen som forbilde, dog med fullkommen fri fantasi.»

Victor ble invitert til å være den eneste kunstner til utstilling på Anneberg sommeren 1974. Utstillingen ble besøkt av flere personer enn den forgående og etterfølgende utstilling på Anneberg med så kjente kunstnere som Edvard Munch og Emil Nolde. Utstillingen ble i et Dagblad betegnet som et kunstnerisk vulkansk utbrudd med verdensbilde.

Minneutstilling i Farum Kunstforening 1999. Formannen Steen Brynitz uttalte at man hadde verdenskunst på veggen.

Kunstnergaarden i Dianalund planlegger et eget Max Victor-utstillingsrom.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fr. Hansen, Ernst (30. juni 1961). «Max Victor kunstner af internationalt format». Kristeligt Dagblad. 
  2. ^ Fr. Hansen, Ernst (27. juni 1964). «Rørvigs: louisiana en stor atraksjon men ikke verdt at skilte for». Kristeligt dagblad. s. 11-12. 
  3. ^ (pressemelding). Torben Busekist. «Max Victor, Danmarks dyreste maler har skapt et helt louisiana i rørvik.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata