Math Blaster episode I: In search of Spot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Math Blaster episode I: In search of Spot
UtviklerDavidson & Associates
UtgiverDavidson & Associates
ProgrammererTom Zehnder
SerieBlaster Learning System
PlattformIn Search of Spot:
DOS, Windows, Macintosh, SNES, Genesis

Mega:
Windows, Macintosh
Ages 6-9:
Windows, Macintosh

3rd Grade:
Windows, Macintosh
Utgivelse1994
SjangerUndervisning (matematikk)
ModusEnspiller

Math Blaster Episode I: In Search of Spot, er et produkt[1] i en rekke av produkter til skolebruk. Det er skapt av Davidson & Associates og er en reutvikling av det tidligere spillet New Math Blaster Plus! fra 1991. Versjoner av spillet ble lansert for Nintendo og Sega og ganske enkelt kun kalt Math Blaster: Episode 1. Programmet ble oversatt til spansk og ble publisert som Mates Blaster: En Busca de Positrón. En ny versjon ble laget i 1996 og lansert som "Mega Math Blaster". Når Knowledge Adventure fusjonerte med Davidson & Associates i 1997 fikk spillet en ny omgjøring det neste året under tittelen Math Blaster: Ages 6-9. Til slutt ble det pakket om som Math Blaster: 3rd Grade i 1999.

En etterfølger kalt Math Blaster Episode II: Den glemte byens hemmelighet ble lansert i 1995.

Handling[rediger | rediger kilde]

Spot og Blasternaut forbereder seg til en reise ombord i romskipet deres, bare for å oppdage at skipet ikke er i funksjonell stand. Blasternaut hopper til konklusjoner og sender Spot for å reparere en mekanisme kjent som "polytronic combustion regulator" ( Polytronisk forbrennings-regulator, en fantasimekansime ) og Spot begynner å reparere med det samme mens Blasternaut går ned under skipsdekket. Mens Spot arbeider, flyr "Trash Alien" ( Søppelmonsteret ) forbi, fanger Spot og drar videre, og etterlater seg søppel overalt. Når Blasternaut oppdager dette, kontakter han senioroffiseren sin; "Galactic Commander" ( Galaksekommandøren ). Han forteller henne om situasjonen. Galaksekommandøren identifiserer umiddelbart skurken og sener Blasternaut ut på et oppdrag med fire delmål.

Spillene[rediger | rediger kilde]

«Trash Zapper» (Søppel-skyter)[rediger | rediger kilde]

Blasternaut er bak kontrollspakene i et jagerromskip, og bruker matematikk for å genere trekkstrålene som trengs for å samle inn søppelet. For hver oppgave som løses blir en trekkstråle lagt til, og etter 5 oppgaver starter en periode med skyting hvor brukeren forsøker å samle så mye av søppelet som mulig. Når perioden er over, blir brukeren presentert for flere regnestykker og prosessen gjentar seg inntil alt søppelet har blitt samlet opp. Innstillingene på dette brettet kan bli endret til en hvor søppelet konstant svever forbi foran fronten av romskipet, og brukeren må forte seg med å løse regnestykkene for å kunne fange søppelet før det forsvinner fra skjermen.

«Number Recycler» (Tallgjenvinner)[rediger | rediger kilde]

Blasternaut går ned til drivstofftanken for å resirkulere søppelet. Her fullfører spilleren matematiske ligninger, som setter i gang tall-gjenvinneren med å smelte søppelet, raffinerer det opp for maks energiutbytte og laster det inn i drivstofftankene. Spilleren kan justere tallene og symbolene etter som det behøves.

«Cave Runner» (Huleløper)[rediger | rediger kilde]

Etter å ha fylt opp tankene, sporer Blasternaut Trash Alien til en rekke med grotter. Ved hjelp av en jetpack må han fly til overflaten av planeten for å kunne komme til skurken. Hver del av hulen inneholder et hull med et tall eller et matematisk uttrykk på begge sider, som skaper en barriere som Blasternaut bare kan passere hvis han bærer et tall på seg som kommer mellom de to tallene eller de tallene som ville bli gitt ved å løse likningene. (For eksempel: hvis hullet har «3» på en side og «6 + 3» på den andre, måtte Blasternauts tall være vellom tre og ni for at han skulle kunne passere.)

Store vanndråper, som inneholder en operasjon fulgt av et tall, danner seg på stalaktitt som tillater Blasternaut å endre tallet sitt ved å integrere tallet fra dråpens regnestykke inn på sitt tall. (For eksempel: Hvis dråpen har tegnet «+2» så vil tallet hans øke med 2.) Med mindre spilleren befinner seg på første etasje av grotten, inneholder grotten også ytterligere hindringer i form av flaggermus, spindelvev, kampesteiner og store hule-boende romvesener. I hjørnene av en slik grotte er det en skattekiste. Spilleren må svare på en matematikkoppgave for å åpne kisten og få tak i et våpen til å fjerne hinderet. (For eksempel: en lommelykt driver vekk flaggermusen, en saks kutter spindelvevet, en hammer knuser kampesteinen og insektsspray får hulemonsteret til å hoste og forsvinne.)

«Math Blaster»[rediger | rediger kilde]

Som finale, er det Blasternauts oppdrag å entre Trash Alien's flygende tallerken og redde Spot. For å kunne klare det, må han fly gjennom en av fire åpninger i UFO-en, som har løsningen på et spesifikt regnestykke. Han må velge det riktige svaret og nå det før han blir skutt av Trash Alien sine våpen eller blir truffet av flygende søppel. I tillegg, har han bare begrenset med tid før regnestykket bytter. Som bonus byttes regnestykkene av og til ut med diamanter som gir ekstrapoeng under UFO-en for et begrenset tidsrom. Hvis han lykkes, blir Spot frigjort og Trash Alien's UFO blir ødelagt, men Trash Alien unnslipper og rømmer.

Emner og vanskelighetsgrad[rediger | rediger kilde]

Spillet inneholder åtte ulike emner, som blir valgt i starten av spillet. Alle oppgavene som møter spilleren gjennom brettene, unntatt i «Cave Runner»-øvelsen, vil havne i den valgte kategorien. Emnene er som følger:

  • Addisjon
  • Substraksjon
  • Multiplikasjon
  • Divisjon
  • Tallmønstre - istedenfor å vise vanlige likninger, gir tallmønstre spilleren en rekke med tall hvor et av tallene mangler. Spilleren må identifisere mønsteret for å finne det manglende tallet (For eksempel, hvis oppgaven blir presentert som «5, 10, 15, _, 25,» så er det manglende tallet 20.)
  • Avrunding - Spilleren må runde av tallene for å anslå svaret.
  • Fraksjoner/desimaler/prosent - Spilleren må løse oppgaver som involverer fraksjoner, desimaler og prosenter.
  • Gjennomgang - gir en miks av oppgaver fra alle de ulike emnene.

Det er også seks ulike vanskelighetsgrader, som stiller inn hvor vanskelige oppgavene i det valgte emnet er. Hvis brukeren prøver å endre emner enller vanskelighetsgrad under et oppdrag, så vil spillet restarte oppdraget. De ulike spillene er tilgjengelig utenfor oppdragsmodus for læringsformål. Men, når man velger et spill for å spille utenfor oppdraget, kan ikke spilleren avasnere gjennom oppdraget, og hvis det valgte spillet er «Math BLaster» vil ikke spilleren se Spot's redning.

Effekten av bug Y2K[rediger | rediger kilde]

Sertifikatet som blir gitt etter slutten av spillet har en feil. Overgangen til år 2000 gjorde at sertifikatet nullstilte seg, så istedenfor å fortelle at du hadde fått sertifikatet på lørdag 1. januar 2000, sa sertifikatet at du hadde vunnet det på lørdag 1. januar 1900. Y2K nullstilte riktignok ikke datoen, fordi 1. januar 1900 var på en mandag.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

«Math Blaster Episode I: In search of Spot» ble rangert som et av de 100 beste CD-ROM spillene i 1994 i PC Magazine.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 20. september 2018. Besøkt 26. mai 2018. 
  2. ^ PC Magazine årgang 13, nummer 15: https://books.google.com.mt/books?id=WKaekAHjQ1EC&printsec=frontcover&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]