Martina Hingis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Martina Hingis, Australian Open 2006

Martina Hingis, eg. Martina Hingisová Molitorová (født 30. september 1980) er en sveitsisk tennisspiller. Martina Hingis ble født i Košice i Slovakia (daværende Tsjekkoslovakia). Hun er oppkalt etter tennisspilleren Martina Navratilova, som også var født i Tsjekkoslovakia. Etter at foreldrene ble skilt, flyttet Martina i 1988 til Sveits sammen med moren.

Hingis fikk sitt gjennombrudd allerede i 1994 som 14-åring. To år senere toppet hun verdensrankingen som den yngste spilleren gjennom tidene (16 år og 6 måneder). Hun beholdt førsteplassen på rankingen i 247 uker mellom 1997 og 2001, og var også toppranket i dobbel i 35 uker.

Totalt har hun vunnet 43 WTA-titler i single, herav fem Grand Slam-titler, og 42 WTA-titler i dobbel (ni Grand Slam).

Hingis ble plaget av skader fra begynnelsen av 2000-tallet, og la opp som tennisspiller i 2002, bare 22 år gammel. Likevel hadde hun rukket å bli en av tidenes mestvinnende spillere.

Imidlertid returnerte hun til WTA-touren i februar 2005 med deltakelse i Pattaya, Thailand, men her tapte hun i første runde og deretter sa hun at hun ikke hadde noen planer om videre planer om comeback. Allerede i juli samme år gjenopptok hun tennisspillinga med flere gode resultater i USA og i november erklærte hun at hun ville vende tilbake til WTA-touren.

I Australian Open i 2006 nådde hun kvartfinalen i singel (tap mot Kim Clijsters), men hun vant sin første Grand Slam i mixed dobbel med Mahesh Bhupathi. Hun fortsatte med flere gode resultater utover i 2006 og vant sin første WTA-turnering etter comebacket i Roma. I resten av Grand Slam-turneringene dette året nådde hun henholdsvis fjerde, tredje og andre runde. Etter US Open vant hun imidlertid en WTA-turnering i Kolkata, India og kvalifiserte seg til sesongavslutningen i WTA (WTA Tour Championships) i Madrid. Her ble hun slått ut i innledende runder. Hun endte året som nummer 7 på rankinga.

2007 startet på samme måte som året før, med tap for Clijsters i kvartfinalen i Australian Open. Deretter vant hun sin neste turnering i Tokyo. Dette var Hingis' 43. og foreløpig siste turneringsseier i WTA. En hofteskade gjorde at hun måtte trekke seg fra Roma-turneringa (der hun var regjerende mester) og fra French Open. I Wimbledon tapte hun mot Laura Granville i tredje runde og mente etterpå at hun ikke burde deltatt fordi hun ikke var restituert etter skaden. Hun deltok imidlertid i US Open, men tapte i tredje runde mot tenåringen Victoria Azarenka. Resten av 2007 var et mørkt kapittel i Hingis' karriere, etter lite spilling på grunn av skader ble året avslutta med at hun ble etterforska for kokainbruk. Selv om det var små mengder som ble funnet og Hingis mente at det skyldtes utilsikta forurensing, ble hun i januar 2008 utestengt fra tennis i to år av ITF.

Hingis gjenopptok tennis i 2010 og spilte flere invitasjonsturneringer, særlig i dobbel. Blant annet vant hun Invitational Ladies Doubles i Wimbledon tre ganger på rad (2011-2013) med partner Lindsay Davenport. Siste halvdel av 2013 gjorde hun igjen comback på tennis-touren. I 2014 var hun tilbake i WTA-turneringer med deltakelse i Indian Wells i mars. Med partneren Sabine Lisicki tapte hun første runde, men paret fortsatte til neste store WTA-turnering i Miami. Her vant de turneringa og dette var Hingis første turneringsseier siden 2007.

Martina Hingis fortsetter p.t. (mars 2015) å spille dobbel og mixed dobbel og nådde blant annet finalen i US Open i damedobbel i 2014. Hun vant sin første Grand Slam siden 2006 med seiren i mixed dobbel i Australia i 2015 (partner var Leander Paes). Hun vant også Indian Wells-turneringa i damedobbel med partner Sania Mirza i mars 2015.

Grand Slam-titler (singel)[rediger | rediger kilde]

Grand Slam-titler (dobbel)[rediger | rediger kilde]

Grand Slam-titler (mixed dobbel)[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]