Magnolia fraseri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Magnolia fraseri
Nomenklatur
Magnolia fraseri
Walter
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
OrdenMagnoliales
Familiemagnoliafamilien
Slektmagnolia
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse:

Magnolia fraseri er et løvfellende tre som vokser vilt i østlige USA.

Det har én stamme og blir opptil 24 m høyt. Barken er grå eller brun og glatt. Bladene sitter i endestilte, kranslignende ansamlinger og er 20–30 cm lange og 8–16 cm brede. Ved basis er det to store bladører. Oversiden er grønn og undersiden blågrønn.

Blomstene er hvite, dufter og er 16–22 cm i diameter. De består av 9–15 blomsterblad, 100–200 pollenbærere og 50–90 fruktemner. Blomstringen skjer fra mai til juni. Den befruktede blomsten utvikler til en samfrukt som består av mange belgkapsler med ett eller to frø hver. Frukten er avlang, 5,5–10 cm lang og 2,5–5 cm bred. Den er rød når den blir moden tidlig på høsten.

Magnolia fraseri vokser på næringsrik og jevnt fuktig jord i åser og fjell 300–1520 moh. Arten vokser spredt i ulike skogtyper og er aldri særlig vanlig. Den vokser sammen med topplønn, stripelønn, sukkerlønn, amerikabøk, svartlind, amerikasølvlind, gul hestekastanje, gulbjørk, sukkerbjørk, virginiahumlebøk, hickory, amerikakastanje (rotskudd), blomsterkornell, kvitask, snøklokketre, amerikakristtorn, smørvalnøtt, svartvalnøtt, tulipantre, agurkmagnolia, sumptre, syretre, romhegg, kviteik, skarlageneik, rødeik, robinia og kanadahemlokk.

Utbredelsen er stort sett begrenset til Appalachene. Arten vokser i Vest-Virginia, vest i Virginia, øst i Tennessee og vest i Nord-Carolina. Den finnes også i Blue Ridge Mountains i nordvestlige Sør-Carolina og nordøstlige Georgia, og i Cumberland Mountains i sørøstlige Kentucky.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]