Hickory

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Hickory
Hickory-tre fotografert i USA
Hickory-tre fotografert i USA
Vitenskapelig(e)
navn
:
Carya
Nutt.
Norsk(e) navn: hickory,
hikkori
Hører til: valnøttfamilien,
Fagales,
Rosidae
Antall arter: 19
Habitat: skog
Utbredelse: Øst-Asia, Nord-Amerika
Arter:

Hickory (Carya) er en slekt med løvfellende og sambu trær i valnøttfamilien.

Bladene er finnete med 3–17 sagtannede småblad. Blomstene er vindpollinerte, og frukten er en steinfruktaktig nøtt. Slekten har 6 arter i Øst-Asia og 13 i sentrale og østlige deler av Nord-Amerika. Blandingsskoger av eik og hickory er en av de viktigste skogtypene i østlige Nord-Amerika. Annamocarya sinensis fra sørvestlige Kina og nordlige Vietnam blir av noen botanikere regnet til Carya.

Veden er hard og er tradisjonelt blitt brukt for å gi styrke til håndtak og skaft på redskaper, verktøy og våpen. Nå er hickory til dels erstattet av mer moderne og billigere materialer. De fleste trommestikker lages av hickory, og i Norge blir hickory brukt som såle i ski. Hickoryved brukes til røyking av kjøtt og grilling. Pekantreet (Carya illinoinensis) har svært velsmakende nøtter.

I miocen og pliocen vokste hickory også i Europa, Sibir, Japan og vestlige Nord-Amerika, men utbredelsen ble snevret inn etterhvert som klimaet ble kjøligere og tørrere i pliocen og pleistocen. De yngste funnene i Europa er fra mellomistiden isotoptrinn 9 for 337 000–300 000 år siden. På det tidspunktet ser det ut til at slekten bare vokste i refugier i Sør-Italia og Hellas.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Hickorynøtter
Commons-logo.svg Commons: Kategori:Carya – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Carya – detaljert artsinformasjon